Zatímco v některé domácnosti bychom našli nábytek spíše z lamina, jinde najdeme nábytek ryze z masivu. Tento typ nábytku, ať už se jedná o stoly nebo židle či konferenční stolíky, patří k neluxusnějším a tedy i k nejdražším. Že i vy máte masivní nábytek ve své domácnosti? Že i vám zdobí masivní nábytek váš domov? V tom případě se nabízí otázka, jestli se o něj staráte správně. Nechcete přece, abyste tak drahý nábytek museli zanedlouho vyměňovat, protože by zkrátka neustál vaši péči nebo spíše vaši nezodpovědnost.

Už jenom proto, že je masivní nábytek skutečně velice drahý, měli byste se o nábytek z masivu pořádně starat. Jenže co všechno obnáší péče o masivní nábytek?

Nábytek chraňte před vlhkostí

Masivní nábytek stejně jako nábytek obecně ze dřeva je velice náchylný na vlhkost. Proto byste ho měli chránit před vlhkostí, pokud chcete, aby s vámi nábytek ještě nějakou dobu zůstal. Zejména je třeba dávat si pozor na vylití tekutiny. K tomu může dojít třeba jenom při polévání pokojových rostlin.

Chraňte nábytek před přímým teplem

Stejně tak je důležité, abyste nábytek chránili před přímým teplem. To platí i pro zahradní nábytek, které je na to sice stavěný, ale stín je lepší, například po zahradním slunečníkem. Nemyslíme tím teplo vysílané světlem zvenčí, které několikrát za den změní svou intenzitu, ale mluvíme především o radiátorech nebo krbových kamnech, které vysílají nadmíru tepla dlouhodobě.

I když i na přímé slunečné paprsky bychom si měli dávat pozor. Přímé sluneční paprsky totiž vysílají nebezpečné UV záření, které škodí nejen člověku, ale také jeho masivnímu nábytku. Pod tíhou slunečního záření totiž mohou vyblednout barvy, masivní nábytek taktéž začne ztrácet svůj jedinečný vzhled a stejně tak se mohou objevovat vlasové trhliny. Pokud máte masivní bílý nábytek, sluneční paprsky jenom podpoří žloutnutí bílého povrchu. A to je problém, který nelze nijak vyčistit či opravit.