V moderní domácnosti najdeme alespoň jeden ventilátor. Buď je vestavěný, nebo stojanový. I vy chcete domu nějaký pořídit, ale nevíte, jaký vybrat? V našem článku vám přiblížíme různé typy.

Na začátek je určitě důležité přemýšlet nad náročností instalace. Některé ventilátory je nutné nainstalovat do potrubí, jiné přes sklo a další stačí zapojit do zásuvky a postavit, kam potřebujete. Pokud stavíte nebo rekonstruujete barák/byt, je nutné to promyslet už na začátku.

Větší místnosti potřebují vyšší výkon

V srdci radiálního ventilátoru běží oběžné kolo, okolo kterého jsou vyskládané lopatky. Při otáčení kola se z otvoru ve ventilační skříni posouvá vzduch kolmo k hřídeli. Instalace vyžaduje dlouhé vzduchovody, které najdeme třeba v panelácích.

Radiální ventilátory se hodí převážně do restaurací, skladů nebo menších průmyslových hal.

Do menších míst stačí slabší výkon

Lopatky axiálního ventilátoru nabírají vzduch během pohybu kolem osy. Výhodou je to, že i pod nízkým tlakem dokáže vytvořit vysoký průtok vzduchu.

Největší uplatnění najde v bytech, komerčních prostorech a domech. Malé axiální ventilátory se instalují do zdi nebo stropu na wc, v koupelnách, šatnách anebo chodbách.

Klimatizace způsobuje nachlazení

Cena za pořízení klimatizace (a její provoz) není vždy příliš příjemná. Stropní ventilátory je levnější varianta. Skvěle se hodí do restaurací, obchodů, hal a bytů. Vzduch rozhání rovnoměrně, což je pro mnoho lidí mnohem příjemnější než studený vzduch z klimatizace..

V zimních měsících ventilátor zapněte na zpětný chod, který způsobí, že se teplo snese od stropu k podlaze dolů.

Odveďte přebytečné vlhko

Koupelny bez oken většinou trpí na přebytečnou vlhkost. A to způsobuje a(nebo) zhoršuje zápach a plíseň. Zajímat by vás mohl koupelnový ventilátorem s čidlem vlhkosti. Čidlo ventilátor v případě potřeby zapíná.

Přenosné ventilátory jsou šikovné

Stojanové ventilátory asi známe všichni. Díky němu v pokoji vzduch cestuje a tím se ochlazuje. Není nutná instalace, stačí zásuvka. Navíc se jednoduše přenáší. Na trhu jsou obyčejné stojanové ventilátory, ale i ty, které mají další funkce, např. ventilátor s dálkovým ovládáním a se zvlhčovačem vzduchu.

Ventilátor na wc

Jaký ventilátor na wc je ten nejlepší? Většinou záleží na dané místnosti. Na toaletě najde uplatnění malý radiální i malý axiální ventilátor. Záleží pouze na tom, jak dlouhé potrubí v dané místnosti je. V případě žádného nebo krátkého potrubí do 1,5 m se instalují axiální ventilátory. V místnostech s potrubím alespoň 1,5 m (ale až 12 m) se používá výkonnější radiální ventilátor.