Všichni jsme to zažili. Dostanete zbrusu nové boty a chodíte v nich co nejopatrněji, abyste je neodřeli. Ať se snažíte sebevíc, stane se, že si je přece jen ušpiníte. Pojďme se podívat, jaké jsou metody pro odstranění špíny z bot.

Jedlá soda

Tento běžně dostupný produkt se pravděpodobně právě nachází ve vaší spíži nebo lednici. Má široké využití a často se používá v zubních pastách, protože pomáhá odstraňovat skvrny.

Pro odstranění šmouh z bot smíchejte 1-2 polévkové lžíce jedlé sody a tolik teplé vody, abyste vytvořili rovnoměrně konzistentní pastu. Pastu naneste přímo na postižené místo. Pomocí hadříku boty vyleštěte a přebytečnou pastu odstraňte druhým čistým vlhkým hadříkem.

Guma

Možná byste tomu nevěřili, ale taková guma nejen odstraní vaši tužku ale také šmouhy z bot. Šmouhy odstraníte tak, že malými krouživými pohyby jemně vyleštíte stopy po skvrnách. Tato metoda dobře funguje na vinyl, lakovanou kůži a semiš. Před použitím gumovací metody nezapomeňte ze semiše vykartáčovat všechny nečistoty nebo zbytky. Jde o poměrně jednoduchý způsob, jak odstranit šmouhy z bot.

TIP: profesionální tepovače na čalounění a sedačky

Vazelína

Pokud zrovna nemáte po ruce speciální čistící prostředky, zkuste vazelínu. Vazelína kromě toho, že zmírňuje opruzeniny u dětí, je také výborným pomocníkem při poškození vašich kožených bot.

Jak odstranit šmouhy z bot? Pomocí čistého, suchého hadříku naneste krouživými pohyby na postižené místo boty malé množství vazelíny. Nechte přípravek na povrchu krátce působit a poté jej odstraňte dalším čistým hadříkem.

Odstraňovač laku na nehty

Takový průmyslový čistič, který má u sebe každá žena. Odlakovač na nehty je stejně účinný při odstraňování nečistot z bot jako při odstraňování laku na nehty. Naneste malé množství na vatový tampon a krouživými pohyby setřete šmouhy. Tato metoda dobře funguje na lakované boty a tenisky.