Vede vaší zahradou cestička dělaná z venkovní dlažby? Pak se jistě ptáte, jak vyčistit venkovní dlažbu, respektive jak na čištění spár venkovní dlažby. Právě ty jsou zaneřáděné kupou mechu a plevele, který ne a ne dostat efektivně pryč. Buď si tedy můžete zavolat na pomoc Hanák servis, který se zaměřuje také na nátěry fasád nebo tlakové mytí střech, nebo vyzkoušejte několik konkrétních tipů, jak se zbavit plevele a mechu svépomocí.

Plevele a mechu se můžete zbavit mechanicky

Mechanický způsob čili manuální likvidace – to je jedna z možností, jak se zbavit plevele nebo mechu, který se začal vyskytovat ve spárech venkovní dlažby. Sice je to asi nejpracnější způsob, jak se plevele zbavit, na druhou stranu je to velice efektivní způsob zejména v případě, že vás trápí pampelišky, jitrocel nebo sedmikrásky či jetel.

Je však pravdou, že zejména menší plevel nebo mechy mechanickou cestou neodstraníte efektivně. Hluboko do spár se totiž ne vždycky dostanete a kořen mnohdy zůstane na svém místě.

Jde to také chemickou cestou

Daleko efektivnější metodou je hubení plevele chemickou cestou. V tomto případě je však třeba zakročit zavčasu a nečekat, až se plevel nebo mech rozroste do obřích rozměrů. Je zapotřebí, aby se ve správný čas vzal do rukou postřik proti plevelům, který by se na plevel umístěný ve venkovní dlažbě aplikoval.

Aktuálně je možné sehnat celou spoustu chemických prostředků, které si kladou za cíl zahubit plevel a mech rostoucí ve spárech venkovní dlažby. V tomto případě se vyplatí vsadit na reference, ať nekoupíte zajíce v pytli.

Za zkoušku stojí i přírodní cesta

Pokud jste zásadně proti likvidaci plevele a mechu chemickou cestou, za vyzkoušení stojí také přírodní cesta. Mluvíme konkrétně o namíchání vlastního přípravku, který zlikviduje plevel, mech nebo další rostliny zakořeněné ve spárech ve venkovní dlažbě. Mezi lidmi je nejoblíbenější hlavně přípravek složený z jaru, octa, sklenice vody a mleté soli.