Pokud se rozhodnete používat látkové pleny, které jsou mnohem přívětivější k dětské pokožce a nezatěžují tolik životní prostředí, je jasné, že budete mít k praní mnohem více prádla.

Někteří rodiče používají komplikovaný systém k praní svých látkových plen, zahrnující vlastní mycí cykly, různé druhy pracích prostředků a dokonce různé metody praní v různých dnech, ovšem údržba látkových plenek nemusí být vůbec tak náročná.

Poznejte svou vodu a prací prostředek

Nejprve musíte vědět vše o své vodě. Pokud máte tvrdou vodu, některé čisticí prostředky nemusí úplně fungovat a látkové pleny mohou zůstat flekaté.

Vyberte prací prostředek, který dobře funguje s látkovými plenkami. Většina běžných pracích prostředků obsahuje přísady, které se mohou hromadit na látce nebo způsobit jiné problémy, zejména pokud vaše plenky nejsou dostatečně opláchnuty. Základní prací prostředek bez optických zjasňovačů nebo dalších enzymů má sklon pracovat nejlépe. Někteří rodiče zjistili, že enzymatické přísady mohou být problémem pro citlivou pokožku dítěte.

Než začnete plenky prát

Nemusíte vynakládat velké úsilí, abyste látkové plenky vyčistili. Někteří rodiče vyklepávají tuhý obsah do toalety, než pleny vloží do nádoby na pleny či do pytlíku.

Zbarvení, zbytková lepivost a opotřebení pleny lze snížit podle toho, jak často budete prát. Ale po delším než pár dnech může dojít ke skvrnám plísní nebo k více praním, aby se plenky vyčistily. Nejlepší je prát prádlo na plenky každé dva nebo tři dny.

Den praní

Pokud nemůžete nastavit dva různé mycí cykly, použijte praní horkou vodou a přidejte cyklus předmytí nebo na skvrny spolu s dalším mácháním. Předpírka a cyklus na skvrny znamenají, že na začátku máte studenou vodu. U některých praček má tato metoda za následek o něco méně máchání, a proto metoda dvou cyklů funguje lépe. Přidání předpírky stále funguje, pokud máte málo času.