Modřín je opadavý jehličnan, který disponuje rovným kmenem a řídkou otevřenou korunou. V zahradách se přitom těší čím dál větší oblibě. Víte, jaké jeho druhy jsou vůbec nejoblíbenější? 

Jak se jinak říká modřínu?

Modřín, verpán nebo břem. To všechno jsou názvy pro jeden a ten samý jehličnan, přičemž verpán a břem symbolizují starší lidová pojmenování. V dávných dobách lidé věřili, že modřín omlazuje tělo a duši, přináší dobrou náladu a dokáže posilovat sebevědomí. V průběhu morové epidemie se zároveň jeho vykuřováním zaháněly negativní vlivy. 

Modřín: jeden z mála opadavých jehličnanů

Modřín patří do velmi úzké skupiny opadavých jehličnanů. Jeho jehlice proto v průběhu ročních období postupně mění barvu a s příchodem zimy opadávají. Na jaře mu vyraší svěží světle zelené jehlice, které se postupem času zbarvují do středně zeleného odstínu. Na podzim se změní spíše ve žlutou až zlatou a v zimě opadnou, díky čemuž lépe vynikne architektura jednotlivých větví.

Co se zahradní architektury týče, těší se modříny velké oblibě. Díky své barevné proměnlivosti, nenáročnosti na pěstování a dalším pozitivním vlastnostem se jedná o perfektní volbu pro mnoho majitelů zahrad

Jaké druhy modřínu jsou nejoblíbenější?

Přemýšlíte, zda by se modřín hodil i do vaší zahrady? Seznamte se se dvěma nejoblíbenějšími druhy.

Prvním z nich je modřín opadavý, který je domovem v Karpatech a Alpách. V České republice jej přirozeně najdete například v Jeseníkách. Jedná se o statný strom, který se pyšní nepravidelnou kuželovitou korunou. Světle zelené jehlice vyrůstají ve svazečcích po 15 až 20 kusech. Daří se mu v hlubší vlhké půdě s neutrální až zásaditou reakcí. Důležité je dbát na dostatečnou zálivku.

Druhým populárním druhem je modřín japonský, který pochází z vulkanických pohoří ostrova Honšú. Pyšní se nepravidelnou vzdušnou korunou a šupinatou borkou.Jeho větve rostou vodorovně a na koncích se vztyčují k vrcholu. Nejlépe se mu daří v hluboké, vlhké a zároveň dobře propustné půdě. 

Více informací ze světa okrasných stromů najdete na www.okrasne-stromy.cz.