Snažíte se vést zdravý životní styl? Je vaším hobby zdravé stravování? Potom jistě tušíte, co obnáší snaha vyhnout se nezdravým potravinám. Stojíte před regály plnými jídla, ale jakmile se podíváte na složení, může vás tlak trefit. V dnešním světě potravinářského průmyslu totiž najdete palmový tuk, aromata, umělá sladidla a další látky, které škodí zdraví i naší planetě, třeba i v klasické české oplatce.

Jak začít?

Pokud jste teprve na začátku hledání zdravých a nezdravých potravin, doporučujeme se soustředit na dvě jednoduché věci, a to na složení výrobků a zemi odkud pocházejí. Chcete-li podpořit český trh, kupujte spíše české výrobky než zahraniční a u složení si všímejte, z kolika položek se potravina skládá. Pokud na vyrobeném polotovaru, sladkosti, apod. bude více než deset položek, měli byste zbystřit. Sami víte, kolik ingrediencí potřebujete na upečení bábovky. Je to více než deset ingrediencí?

Jaké je složení?

Začnete-li číst složení výrobků, určitě vám budou některé látky podezřelé. Zbystřit byste měli především před tzv. éčky, která označují různé přidané látky v potravinách. Označují většinou barviva, konzervanty, emulgátory a další látky. Některá jsou pro vaše zdraví bezpečná a nijak vám neubližují, ba naopak i zdraví organismu podporují, některá éčka byste však vůbec konzumovat neměli. Jejich seznam najdete běžně na internetu. Dokonce existují aplikace, do které zmíněné éčko napíšete a ona vám poradí, zda je pro vás éčko bezpečné, či ne. Tedy, na nákup už jedině s mobilem.

Jaké látky jsou nejhorší?

Pokud se chcete vyhnout nezdravým potravinám, určitě se vyhněte těm, které obsahují:kyselinu karmínovou, potravinářské červeně, kyselinu l-glutamovou, apod. Seznam éček vám k tomu poslouží určitě lépe, v něm se rychleji zorientujete a na škále čísel uvidíte, jak je pro vás látka nebezpečná.

Jak nezdravé potraviny nahradit?

Nezdravé potraviny lze snadno nahradit zdravějšími verzemi. Zvolit můžete potraviny v bio kvalitě, potraviny, které si sami vyrobíte doma z vašich ingrediencí přímo ze zahrádky či kvalitních kupovaných přísad nebo prostě číst složení a vyhnout se výrobkům, které obsahují i přes patnáct přísad včetně konzervantů, barviv a zdraví neprospěšných látek. Vybírejte si potraviny, které neškodí vašemu zdraví. Čtení etiket sice zabere několik minut, ale často zjistíte, že některé předražené výrobky tvářící se jako super zdravé jsou stejně zdravé jako levnější český výrobek, který třeba nemá natolik propracovanou etiketu. Někdy se vám však může stát, že vás složení levných výrobků natolik odradí, že si za kvalitu a své zdraví raději zaplatíte. Berte na vědomí své zdraví i obsah své peněženky.