Postavit posed zvládne i nezkušený řemeslník. Pokud tedy patříte mezi myslivce a chcete mít vlastní vyhlídku, máme pro vás stručný návod na stavbu posedu.

Postavit posed je poměrně jednoduché a nenákladné. Zejména v případě, pokud se na jeden posed složí více myslivců. Výdaje na materiál nejsou příliš vysoké, jediné, co vás tak bude zajímat, je práce a konstrukce. A o té si povíme v následujících řádcích.

Na co si dát pozor?

Obecně se dá říct, že by měl mít posed co nejjednodušší konstrukci. Dbejte na to, aby vás udržel a byl bezpečný, ale také na možné dopady na přírodu. Využívejte tedy pouze dřevo a myslete na to, aby při případném pádu nezpůsobil škody životnímu prostředí.

Při stavbě používejte vždy jen vyschlé a vyzrálé dřevo bez zjevných vad. Na jeho kvalitu dávejte zvlášť velký pozor, protože posed by měl unést i několik lidí naráz. Volba špatného materiálu by tak vás i vaše kamarády myslivce mohla ohrozit na životě.

Místo je důležité

Jakmile máte připravenou konstrukci a vybrané kvalitní dřevo, přichází na řadu volba vhodného místa. Místo na posed vybírejte pečlivě. Najděte takové místo, které je dobře přístupné. Cestu můžete se svolením autorit vyklestit. Pole působnosti ale máte volné. Posedy se totiž umisťují nejen uvnitř lesa, ale také na jeho okrajích. Vytvořit pak můžete samostatnou konstrukci, nebo ho postavit na stromě.

Výstavba na stromě bude jednodušší. Strom vám totiž poskytne potřebnou oporu, kterou byste jinak museli řešit sami. Nezapomeňte ani na stabilní žebřík. Nejlépe takový, který unese i člověka kolem 100 kilogramů. Určitě totiž nechcete, abyste zůstali uvěznění v posedu, který jste si sami postavili.

Přenosné posedy – elegantní řešení?

Stavba posedu vyžaduje spoustu úsilí a času. Přenosný posed vám všechny trable ušetří. Přenosné posedy jsou robustní a kvalitní. Často poskytují i speciální držák pro vaši pušku. Na vybraném místě tak můžete pohodlně sedět, a až přijde správná příležitost, budete dokonale připraveni.