Když se mluví o látkových plenkách, mnoho rodičů si představí zapáchající špinavé hadry plné dětských výkalů, doplněné o gumové kalhotky sepnuté špendlíky. Ano, přesně tak. Dříve se plenkové kalhotky spínaly zavíracími špendlíky. Možná to je právě důvodem, proč 95% matek používá jednorázové plenky, i když jejich počet se stále snižuje.

Látkové plenky jsou dokonce označovány „trend tisíciletí v rodičovství“. Rodiče se rozhodují pro látkové plenky, protože chtějí ušetřit peníze, protože jsou šetrnější k přírodě, nebo proto, že se prostě chtějí vyhýbat chemikáliím na citlivé pokožce svých dětí.

Látkové plenky vs. jednorázové

Existuje několik jedinečných výhod látkových plenek. Za prvé, jsou určitě přirozené – v nich nejsou žádné chemikálie. Někdy mohou být pro kojence pohodlnější, jen proto, že látka samotná může být pohodlnější. A tato přirozená funkce není pro dítě jen dobrá – je to také dobré pro životní prostředí. Látkové plenky jsou vyrobeny z přírodních vláken, díky čemuž jsou znovu použitelné a biologicky rozložitelné.

Snad největší bonus za použití látkových plenek je, že jsou mnohem levnější než jednorázové, protože ty kupujete stále. Navíc můžete používat látkové pleny v průměru dva až tři roky a pravděpodobně déle, pokud je budete dobře udržovat.

Látkové plenky je třeba prát každé dva až tři dny, aby nedošlo k zápachu a zabarvení. Jednorázové plenky jsou konstruovány tak, aby udržovaly děti v suchu, ale s látkovými plenkami je musíte určitě měnit častěji, protože jsou méně savé. Proto se také děti v látkových plenkách musí častěji přebalovat, aby nedošlo k nepříjemným opruzeninám.

Navzdory tomu je pravděpodobnější, že dojde k podráždění dětské pokožky z jednorázových plenek, které jsou napuštěné různými chemikáliemi.