Jedná se o druh výtvarného umění, při kterém se jako hlavní materiál používají papírové proužky. Ty se tvoří pomocí quillingového pera, vytvořeného z obyčejné špejle tak, že se na jenom konci udělá zářez. Tímto „perem“ se proužky stáčejí do spirálek, neboli ruliček.

Vzniklé spirálky se pak pomocí prstů formují do různých tvarů. Můžete si tak vytvořit vajíčko, kytičku, lístek, kapku či jiný tvar. Takto vytvořené tvary se poté přilepí na podklad, kterým může být papír, krabička, rámeček, květináč atd.. nebo se z nich vytvářejí nejrůznější originální obrazce jako jsou květiny, motýli atd.

Co potřebujete a jak začít?

Quilling je jednoduchá výtvarná technika, která je vhodná pro každého trošku šikovného kutila, ale snadno ji zvládnou i děti. Pomocí vytvořených tvarů lze například originálně ozdobit květináče. Chcete-li začít a vyzkoušet své dovednosti, potřebujete k tomu následující věci:

  • nastříhat asi 5 mm široké proužky barevného papíru, případně si obyčejný papír můžete nabarvit sami
  • špejli na motání ruliček
  • dva kelímky s lepidlem ředitelným vodou. Do jednoho kelímku dáte malé množsví lepidla, do druhého naředíte lepidlo s vodou v poměru 1:1
  • štětec

Kdo si netroufá na stříhání a barvení proužků či na výrobu quillingové špejle, může si pořídit hotovou quillingovou sadu v papírnictví. Může to být skvělá inspirace třeba pro školní družiny, kde se děti mohou věnovat této nové výtvarné činnosti.

Postup

Jeden konec papírového proužku vsunete do zářezu ve špejli a otáčením špejle namotáte proužek zcela nebo zčásti do spirály, kterou utáhnete (tzn., že uchopíte natočený proužek do prstu a pak špejlí ještě několikrát otočíte.) Spirálu sundáte ze špejle a necháte ji roztáhnout.

Nejjednodušším tvarem je lístek, který vytvoříte tak, že prsty stlačíte dvě protilehlé strany kolečka. Stlačíte-li pouze jeden konec, vznikne slza, stlačením čtyř protilehlých stran vytvoříte čtverec atd. Fantazii se prostě meze nekladou. Zrovna tak můžete vytvářet otevřené tvary, jako jsou spirály, esíčka, srdíčka apd.

Vytvořený tvar je třeba zpevnit zředěným lepidlem. Stačí potřít pouze bezprostředně na sebe navazující části tvarů. Takto můžete vytvořit celou řadu zajímavých různobarevných tvarů, které dalším slepováním k sobě lze proměnit třeba v květiny, motýli apd.