Jak vybrat kvalitní koberec? Není to tak těžké, jak se na první pohled může zdát. V tomto článku vám přinášíme tři tipy, jak koberec vybrat snadno a rychle.

Chcete si koupit koberec? Pak se určitě ptáte na to, jak vybrat ten nejlepší. Jestli ano, tak pak jste na správném místě. V následujících řádcích vám totiž ukážeme tři parametry, podle kterých byste měli váš koberec vybírat. Jestliže se jich budete držet, s výběrem určitě budete spokojení.

Gramáž koberce

Koberce kusové jsou prodávány v různých gramážích. Je tedy jen na vás, jakou variantu zvolíte. Kusové koberce je ale dobré si nejprve prověřit. Jestliže nakupujete na eshopu, stačí se podívat na hodnotu, kterou uvidíte u gramáže. Následně ji porovnejte s hodnotami u dalších koberců. Zvítězit by měla podlahová krytina s nejvyšším číslem. Je to tedy jednoduché – čím větší gramáž bude koberec mít, tím lepší kvalita, výdrž a tím pádem i životnost.

Hustota a velikost vlákna

Hustota je v podstatě úzce spjata s výše zmiňovanou gramáží. To je ostatně vidět i na výsledku, kterého se chcete dopídit. Kvalitní koberce metrážové by totiž měly mít co největší hustotu. Díky tomu budou odolné vůči poškozením a budou vám poskytovat celou řadu dalších benefitů, jako je například pohlcování zvuku. U velikosti vlákna to ale tak jednoduché není. Záleží především na tom, co od vašeho koberce očekáváte. Jestliže bude pod neustálým zápřahem, pak raději zvolte vlákně menší. Pokud si jej pořizujete jako ozdobu, neváhejte a sáhněte i po větších vláknech. Mějte ale na paměti, že velká vlákna se snáz trhají a ničí.

Materiál koberce

Svatým grálem všech koberců je především materiál. Koberce metráž se prodávají ve třech provedeních. Jsou totiž vyrobeny z přírodních, syntetických nebo kombinovaných materiálů. Každý z materiálů má svoje výhody, které určitě budou imponovat jedné nebo druhé straně. Přírodní materiály nabízí dobrý poměr mezi kvalitou a šetrností k životnímu prostředí. Syntetické zase nabízí maximální kvalitu za cenu nižší rozložitelnosti. Kombinace je pak dobrým mixem vlastností obou materiálů. Záleží tedy jen na vás, jakou z možností si vyberete.