Chystáte narozeninovou, sváteční či uvítací párty? A hledáte tipy na nevšední občerstvení, které potěší nejen oko, ale i vaše tělo. Zkuste vyměnit nezdravé brambůrky, salámy, tučné sýry a chlebíčky s bramborovým salátem za zdravější varianty, které mohou být mnohem chutnější a lahodí nejen žaludku, ale i zraku.

Ovoce a zelenina

I když to může znít nudně, zelenina je na váš sváteční stůl to nejlepší. Pokrájejte do tvaru hranolek okurky, mrkve, cuketu, řapíkatý celer, kedlubnu či papriky. Připravte je do mističek. Na stole budou vypadat krásně a rozsvítí každé nudné pokrmy. K zelenině se skvěle hodí připravené dipy, do kterých pokrájenou zeleninu namáčíte, ať už jsou připravené z bílého jogurtu, smetany, rozmixované cizrny či oliv. Na stole by nemělo chybět ani ovoce, které osvěží a skvěle se hodí k pokrájeným sýrům.

Netradiční jednohubky

Zavrhnout nemusíte ani klasické jednohubky, jen jejich složení poněkud vylepšíte. Místo jednohubek z rohlíku se sýrovou pomazánkou připravte jednohubky ze sladkého světlého melounu, který obalíte parmskou šunkou, tato kombinace je opravdu skvělá. Připravit můžete také jednohubky ze sýrů s plísní a aromatičtějších sýrů. Ty stačí nakrájet na kostičky a vytvořit variantu sýr + půlka hroznového vína + kousky oříšků nebo kousek pečiva + sušené rajče + sýr. Další volbou jsou malé plněné papričky obalené v bylinkách či kombinace malých cherry rajčátek a kuliček mozzarely, které seženete skoro v každém obchodě. Ty se napíchnou na párátko spolu s bazalkou, pokapou olivovým olejem a posolí.

Pomazánky

Kupované pomazánky, které obsahují velké množství konzervantů, aromat a tuku, vyměňte za podomácky vyrobené pomazánky ze zeleniny. Skvěle chutná cizrnová pomazánka, řepová, celerová, mrkvová či avokádová. Většinou stačí zeleninu rozmixovat či nastrouhat a smíchat s tvarohem, jogurtem a jemně ochutit. Pomazánky si dopřejte na celozrnné pečivo nebo krekry. Vytvoříte si vlastně zdravé verze klasických chlebíčků.

Nezapomeňte na sladké

Na oslavách by neměly chybět ani sladké dobroty. Slaného jídla se za chvíli přejíte a chytne vás chuť na sladké. Skvělou volbou na oslavy jsou muffiny a tzv. cupcaky, což jsou muffiny, které jsou zdobené krémem, nejsou tudíž jen suché, ale nesou na sobě výtečný krém. Těsto cupcaků může být obohaceno o strouhanou mrkev, oříšky, sušené ovoce, řepu či jinou zeleninu. Zdobit je můžete krémem, který máte rádi a posypat je oříšky, ozdobit plátky kokosu či hořkou čokoládou. Stále však myslete na své zdraví.

Malé dobroty

Zapomenout byste neměli ani na malé dobroty, které můžete uždibovat k vínu či pivu a přitom nejsou nijak nezdravé. Do mističek vsypte různé druhy nesolených ořechů, semínek, sušeného ovoce, nakládané olivy, okurčičky, papričky, apod. Pokud milujete maso, můžete připravit malé masové koule pečené v troubě bez oleje a napichovat je na párátko a ozdobit trochou dipu. Připravit můžete i různé krekry ze semínek či zdravé kupované tyčinky, které seženete i celozrnné či bezlepkové. Důležitou roli hraje také vaše fantazie a pečlivost s jakou jídlo připravíte.