Mnoho lidí vyhazuje starý nábytek v domnění, že už žádnou parádu neudělá a jeho praktičnost se také blíží nule. To ale není až tak úplně pravda. Že je něco staré nemusí nutně znamenat, že je to na vyhození. Právě naopak. Pokud máte doma několik kousků dřevěného nábytku a přemýšlíte, co s ním, zkuste ho zrenovovat.

Opravte, co se dá

Mnohdy se starý dřevěný nábytek vyhazuje z důvodu, že už není v dokonalém technickém stavu. To ale neznamená, že by se nakonec nedal opravit. Základem renovace jsou vždy opravné práce. Primárně je třeba zaměřit se na spoje a nahradit šrouby a další prvky novými. Když je to nezbytné, dají se použít i různé chemické kotvy. Tento jednoduchý trik zajistí, že i starší nábytek bude opět držet po kupě. Kromě spojů lze opravit, tedy koupit a vyměnit třeba panty u skříněk, nebo další prvky.

Dřevo zbavte zašlého povrchu

Najednou už starý dřevěný nábytek nevypadá tak nepoužitelně, jako dříve. Drží po kupě, slouží, jak má, jenom jeho vzhled není dokonalý. I to se dá jednoduše napravit. Stačí se zbavit nepříjemné zašlosti. Tedy, lehce obrousit povrch. Možností, jak to udělat, je několik. V domácích podmínkách přijde vhod základní tip, tedy použití smirkového papíru. Nejprve o vyšší hrubosti, později přijde na řadu ten jemnější. Dřev by se mělo důkladně obrousit. Už tento krok zašlý nábytek zajímavě osvěží.

Zaměřte se na povrchovou úpravu

Základem je obroušený kus nábytku zbavit jakéhokoliv prachu. Dřevo by mělo být před finální povrchovou úpravou dokonale hladké. Teprve poté je vhodný čas na použití laku na dřevo. Variant dnes existuje celá řada, od těch bezbarvých, až po různé odstíny. Zde by mělo záležet primárně na vkusu každého z vás, ale i na celkovém sladění daného kousku nábytku s ostatními kusy v místnosti. Ne vždy je ale nutné použít jenom lak. Není problém využít i klasické barvy na dřevo. Opět v libovolném odstínu. Po tomto posledním kroku renovace stačí nechat nanesenou vrstvu důkladně oschnout a práce jsou hotovy.