Postel je pravděpodobně nejdůležitějším a nejvíce využívaným kusem nábytku, jaký doma máme. Měla by být proto dostatečně kvalitní, prostorná a pohodlná. Jenže co když v ložnici bojujeme o každý centimetr místa?

Jakou postel vybrat?

Stadardní jsou postele o rozměrech 180×200 cm, případně 200×200 cm. Do menších pokojů se ale není třeba bát zabrousit mezi postele 160×200 cm, na kterých se i tak pohodlně vyspí dva lidé, navíc působí útulně a kompaktně.

Vybírejte rozhodně postele s úložným prostorem, do kterého můžete uklidit náhradní lůžkoviny, peřiny pro hosty nebo jiné předměty, které třeba nepoužíváte tak často a jinde by zbytečně zabíraly místo. Zároveň se na ně nebude prášit.

Pokud máte v ložnici opravdu málo místa, možná bude nejlepší volbou vybrat rozkládací postel, která bude přes den sloužit jako sedačka. Večer ji pak během pár vteřin přeměníte na luxusní dvojlůžko, přičemž kvalita spánku je zcela srovnatelná s klasickými postelemi. U většiny rozkládacích postelí navíc najdete i úložný prostor.

Velkým hitem jsou americké postele označované jako boxspring. Jedná se o postele kontinentálního typu s masivním čelem, vysokou ložnou plochou a štědrým úložným prostorem. A proč se zrovna tyto postele hodí do menších bytů? Tloušťka jejich rámu je naprosto minimální, takže zabírají méně místa než klasické postele. Navíc vaší ložnici dodají moderní ráz.

Pár tipů na závěr

K posteli byste měli mít přístup z obou stran, i když místnost zrovna neoplývá prostorem. Do úložných prostorů se toho nesnažte naskládat co nejvíc, nezapomeňte, že matrace musí trochu dýchat, jinak se v ní budou množit roztoči a vířit prach. Do menších bytů se hodí především postele s jednoduchým designem a v neutrálních barvách, jsou totiž opticky lehčí, vzdušnější a prostornější. A pokud máte ložnici spojenou s obývacím pokojem, zkuste postel alespoň symbolicky oddělit skříní, závěsem či paravánem.