„Některé dny jsem schopný dobývat svět, jindy 3 hodiny nemůžu nic dělat,“ řekne člověk trpící bipolární poruchou. Nemoc dříve známá jako manická deprese postihuje miliony lidí po celém světě. I když takto nemocného člověka nemůžete nutit, aby se choval stejně, můžete zlepšit komunikaci mezi námi a ním. Věřte však, že není nic těžšího vyjít s člověkem s bipolární poruchou za každé situace. A proto se seznamte se třemi způsoby, díky kterým se s nimi naučíte vycházet.

Rozpoznejte jeho znaky

Rozpoznat příznaky bipolární poruchy může být trochu složitě. Jedinci trpící touto nemocí zastihne občas tzv. „mánie“, což je velmi veselá nálada, nebo naopak smutná a depresivní stav doprovázen myšlenkami na sebevraždu. Během této mánie může mít člověk s bipolární poruchou vysoké sebevědomí, být nekontrolovatelně vzrušený, nebo mluvit velmi rychle. Opačná scéna může ukazovat člověka, který ztratí jakoukoliv chuť do života a odmítá cokoliv dělat. Má změněné chutě k jídlu, velmi nízkou hladinu energie a špatné soustředění. Jakmile si budete pamatovat příznaky osoby s bipolární poruchou, více pochopíte jeho myšlení a chování, čímž navážete lepší komunikaci.

Povzbuzení

Pokud jedinec trpící touto nemocí například odmítá vyjít ven, nikdy ho nenuťte. Lepší je zvolit taktické povzbuzení, kdy mu můžete říct, že by bylo fajn, kdybyste si společně vyšli na procházku. Trpí-li člověk depresivními stavy, pomáhají tyto věty:

  • „Neopustím tě.“
  • „Chceš obejmout?“
  • „Postarám se o tebe.“
  • „Nejsi v tom sám/a. Jsme v tom společně.“
  • „Mám tě rád/a.“
  • „Až to všechno skončí, budu stále s tebou.“
  • „Chápu tvé pocity a jsem tu pro tebe.“
  • „Hodně pro mě znamenáš.“
  • „Pokud si potřebuješ s někým promluvit, jsem kdykoliv k dispozici.“
  • „Po každém dešti přichází slunce.“
  • „Bez ohledu na to, kolikrát jsi spadl/a, pořád můžeš jít dál.“

Doprovod

Poslední způsob je spíše pro osoby, které žijí s takto psychicky nemocným člověkem. Bez ohledu na to, co se děje, buďte tu vždy pro něj. Nenechte ho se izolovat a podnikejte společné společenské akce. Skvěle funguje i obyčejná procházka v parku. Když s nim mluvíte, mějte na paměti (zejména při depresivní náladě), že je potřeba podpořit jejich sebevědomí. Zahoďte proto všechnu kritiku a připomínejte mu, proč je důležitý a v čem je dobrý.

Zajímavostí nakonec může být studie z roku 2016, kdy výzkumníci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osamělost spojena s depresí je zavede již v naší DNA. Pokud tomu tak doopravdy je, mění to dramatickým způsobem pohled na tento psychický problém.

Máte-li v blízkém okolí člověk trpící bipolární poruchou, zkuste se řídit výše uvedenými pravidly. Není lehké s ním zažívat jeho nepříjemné stavy. Když však zjistíte, jak na něj, uvidíte, že žít s takto nemocným člověkem, nemusí být velkým problémem.