Brslen je poměrně bohatý a rozmanitý rod. Proto není divu, že se s některým z kultivarů můžete v okrasných zahradách setkat poměrně často. Jak na jeho pěstování?

Co je pro brslen křídlatý charakteristické?

Brslen je rod listnatých keřů nebo malých stromů z čeledi jesencovité. V současné době je přitom známo asi 150 druhů brslenu. Některé z nich jsou stálezelené, jiné naopak opadavé. Růst mohou vzpřímeně, případně poléhavě až plazivě jako šplhavě se pnoucí keře. 

Výhodou brslenů je skutečnost, že zůstávají atraktivní v průběhu celého roku. V zimě stojí za pozornost jejich čtyřhranné větévky, na začátku léta poté můžete obdivovat drobné květy a husté olistění. Pravděpodobně nejzajímavěji vypadá tato dřevina na podzim, kdy dozrávají její plody. Zároveň se v tuto dobu listy zbarvují do nádherné karmínově červené barvy. 

Na pěstování není příliš náročný

Pokud se rozhodnete brslen křídlatý v zahradě pěstovat, zasaďte jej v ideálním případě na slunné stanoviště. Díky tomu dosáhnete toho, že se právě na podzim zbarví do zmíněné červené barvy. Dobře se mu ale bude dařit i v polostínu.

Z hlediska půdy mu nejvíce vyhovuje živná, hlinitohumózní a propustná půda s dostatkem zálivky. Velmi dobře se tvaruje a problémy mu nedělá ani hlubší řez. Jeho předností je také vysoká odolnost vůči znečištěnému ovzduší, díky čemuž jej lze bez obav pěstovat i ve městech.

S čím jej v zahradě zkombinovat?

Pokud se vám líbí pestré podzimní barvy, vysaďte jej v zahradě na takové místo, kde bude s okolními rostlinami vytvářet největší kontrast. Díky tomu, že velmi dobře snáší střih, jej můžete využít jako výraznou solitérní dominantu. Hodí se ale i do skupinové výsadby nebo třeba do trvalkových záhonů. 

Více informací ze světa okrasných stromů najdete na www.okrasne-stromy.cz.