Pokud chováte papoušky nebo jiné ptactvo, čištění ptačí klece nebo venkovní voliéry patří k vašim pravidelným činnostem. Aby tato práce byla co nejjednodušší a vašim mazlíčkům se dobře dařilo, je vhodné postupovat systematicky a čištění neodkládat. Zatímco výměnu podestýlky byste měli provádět denně, mřížku a hliníkové profily stačí vyčistit během týdenního čištění.

Co dělat každý den?

Pro ptáky je nejen nepohodlné, ale i nebezpečné chodit po zbytcích potravy a trusu. Proto každý den vyměňte podestýlku, případně klecové noviny, a zlikvidujte je. Mýdlem a vodou omyjte misky a vodní nádrže a nechte je dobře vyschnout, než je budete znovu používat.

Co dělat každý týden?

Jednou týdně proveďte důkladnější čištění, které sníží riziko rozvoje bakterií. Vyměňte nejen podestýlku, ale mýdlovou vodou omyjte také dno klece nebo voliéry. Pokud má venkovní voliéra či klec stříšku, omyjte i ji. Mříž je nejjednodušší vydrhnout kartáčem namočeným ve vodě, zbavíte ji tak případných nánosů ptačího trusu. Omyjte také ptačí bidýlka, ale počítejte s tím, že zejména ta dřevěná mohou schnout trochu déle. Rovněž omyjte všechny hračky a případně je vyměňte za jiné, aby se ptáci nezačali nudit.

Co dělat každý měsíc?

Jednou za měsíc opravdu pečlivě vydrhněte celou klec nebo voliéru a všechny její prostory. Ideální je vydrhnout ji kartáčem s tvrdými štětinami. Soustřeďte se nejen na spoje mříží, ale také na všechny rýhy a praskliny, kde by se mohly držet nebezpečné bakterie. Použijte speciální dezinfekci, která zničí veškeré choroboplodné zárodky. Nakonec celou klec dobře opláchněte vodou, například pomocí zahradní hadice, a nechte dobře vyschnout.

Čistění ptačí klece se může zdát velmi pracné, jakmile se ale budete držet jasného plánu, půjde to lépe. Během celého čištění a schnutí jednotlivých částí musíte umístit papouška do jiné, dočasné klece, protože vlhké a mokré prostředí by mu mohlo ublížit.