Dokážete si představit, že vytváříte energii tím, že chodíte na záchod? V jedné univerzitě v Jižní Koreji vynalezli toaletu, která umožní přeměnit lidské výkaly na čistou energii a navíc poskytne studentům za použití toalety odměnu v podobě digitální měny.

Toaletu BeeVi (zkratka pro Bee-Vision) navrhl profesor městského a environmentálního inženýrství Cho Jae-weon z Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST).

Toaleta šetří energii i peníze studentů

Toaleta BeeVi pomáhá šetřit vodu, elektrickou energii a finanční výdaje studentů. Výkaly putují do speciálních nádrží v podzemí, takže se někdy spotřeba vody. V nádržích jsou mikroorganismy, které rozloží výkaly na metan. Metan může napájet mnoho spotřebičů, které jsou důležité pro život na koleji.

„Pokud uvažujeme po vybalení z krabice, výkaly mají cennou hodnotu pro výrobu energie a hnoje,“ vysvětlil Cho. „Uvedl jsem tuto hodnotu do ekologického oběhu.“

Užitečný vynález

Každý student vyprodukuje za den několik vážných výkalů, uvedl Cho. Toto množství výkalů dokáže vyrobit až 50 litrů metanového plynu. To je asi dost na to, aby se vygenerovala půl kilowatthodina elektřiny, což stačí na přepravu studenta po celém školním areálu na část jejich školního dne. Cho vymyslel také virtuální měnu Ggol (v překladu znamená med), kterým jsou studenti odměňováni za použití toalety.

Uživatelé toalety mohou očekávat, že vydělají 10 Ggool denně. Za tuto virtuální měnu si můžu studenti například nakupovat knihy nebo jídlo. Tento nápad umožňuje studentům více uvažovat o šetření zdrojů a o tom, jak lze snadno produkovat čistou energii.