Bezpečnost při práci je jedním z témat, které by mělo zajímat každého člověka, ať už pracuje na stavbách nebo si zrovna udělal svářečský kurz a začíná se svařováním. Prakticky při každé činnosti může dojít k nehodám nebo nemilým překvapením, jež budou stát za dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi. Proto investujte do kvalitních ochranných pomůcek, které vás ochrání. Jenže co je lepší zvolit? Ruční štít nebo raději svářecí kuklu?

Ochraňte nejen svůj zrak

Při svařování je opravdu klíčové ochránit jednotlivé části lidského těla. A nezáleží na tom, jestli používáte opravdu kvalitní svářecí techniku či nikoliv. V každém případě je ochrana svého zdraví víc než důležitá, proto na to nezapomínejte.

Vedle svářečské zástěry, která se opravdu osvědčila zejména u začínajících svářečů je klíčem k úspěšnému svařování právě zmiňovaná kukla, případně ruční štít. Jejich úkol je prostý – ochrání váš zrak, který ohrožuje ultrafialové záření, jasné elektrické oblouky nebo nepředvídatelné jiskření při svařování jednotlivých svárů.

Svářečské kukly jsou praktičtější

Každé jedno řešení má svá pro i proti. I když obě možnosti ochrání zrak prakticky stejně, svářečské kukly jsou však praktičtějším řešením. Nemusíte je totiž držet čili jinými slovy můžete pracovat oběma rukama a předcházet tím ztrátě času, respektive napomáhat k efektivnější práci.

Svářecí ruční štíty jsou sice levnější variantou, ale pokud se nechcete svařováním dlouho zabývat, pak je kukla lepší volbou.

Mnoho svářečů uvažuje také nad obyčejnými brýlemi, ale ty v tomto případě rozhodně nedoporučujeme. Oči jsou sice chráněny, ale pokožka je i nadále vystavována účinkům ultrafialového záření. A to může nejen očím, ale i pokožce velmi razantně ublížit. Nemluvíme ani o dostatečné ochraně pro přihlížející osoby.