Pokud znáte nějakého uplakánka, asi si o něm myslíte, že je to velmi slabá osoba, která se nechá lehce ovládat emocemi. Co se ale ve skutečnosti děje v jeho těle a je toto opravdu známka slabosti?

Hrstka vědců začala studovat pláč, aby lépe pochopili, jak jsou slzy vnímány ze sociálního, psychologického a neuro-vědeckého hlediska. Poslední studie však zjistila, že pláč je naprosto zdravým způsobem vyjádření emocí a je dokonce nezbytný pro duševní zdraví a stabilitu.

Pláč podporuje duševní zdraví

Pláč je součástí emocí, které má každý člověk. Pláč vyvolávají znepokojivé myšlenky a události, které ruší naši vnitřní psychickou pohodu. Pokud se však budete snažit pláč dlouhodobě potlačit, můžete docílit až psychické újmy. Proč byste tedy měli plakat?

Pláč zmírňuje stres

Slzy jsou skvělým terapeutickým způsobem, jak ze svého těla odstranit stres. Před třiceti lety bylo zjištěno, že jakmile začneme ronit slzy, v našem těle nastávají důležité psychologické i fyziologické změny.

Experimentální psycholog Alex Goetz tvrdí, že jsou slzy důležitým bodem, jak se zbavit negativního pocitu a stresových hormonů. Jakmile totiž začnete plakat, vaše tělo dosáhlo do stresového bodu, který je pro náš organismus škodlivý. Slzy jsou tedy způsobem, jak se s touto změnou vypořádat.

Emocionální pláč spouští svalové křeče a změny v dýchání. V jeho průběhu se tělo napíná a povoluje, v jehož důsledku poskytuje pocit uvolnění.

Pláč zastavuje dlouhodobé duševní problémy

Tím, že začnete plakat, uznáváte, že vaše tělo zaplavily negativní emoce a vy se jim postavíte čelem. Vyhýbání se a ignorování těchto pocitů může být z dlouhodobého hlediska velice škodlivé pro psychický stav a může vést až k úzkosti a depresivním stavům. Místo pláče se může tělu zhoršit koncentrace, pracovní produktivita a stav obranných mechanismů.

Pokud dovolíte svým pocitů, aby ovládly vaše tělo a nechaly vás plakat, mnohem lépe se s nepříjemným skutečnosti vyrovnáte. V opačném případě však docílíte akorát prohloubení problémů, menší odvaze a větší duševní nepohodě.

Pláč pomáhá zvládnout těžké situace

Profesor Roger Baker tvrdí, že pláč je přeměněná úzkost, který zkracuje proces vyrovnávání se s traumatickým zážitkem. Jakmile začnete plakat, negativní emoce vás začnou pomalu opouštět. Slzy ztvární vaši psychickou bolest ve fyzické podobě a nastartují proces zotavování.

Pláč podporuje vztahy

Slzy reprezentují to, kdo jsme. Náš pláč demonstruje hluboké emocionální spojení nás a okolního světa, o který jevíme zájem. Pláčem ukazujeme svou zranitelnost a umožňujeme lidem nás vidět i v jiném světle. Slzy ve zvláště těžkých situacích potlačují emocionální zdi a poskytují sebevyjádření i pro druhé.

Pláč je tu proto, abychom se cítili lépe. Je zcela přirozené, že váš život protkají nepříjemné situace, které vás zasáhnou. Nebojte se stres, negativní pocity a bolest přijmout, nechat se jí naplnit a plakat. Jedině tak se můžete vyrovnat i s těmi nejtěžšími životními událostmi.