Ovoce a zelenina chutná nejlépe v čerstvém stavu, tedy ihned po sklizení na vlastní zahrádce. Ovšem všechno nelze zkonzumovat na posezení, takže se naskýtá otázka, co udělat s přebytky.

Ideálním způsobem je kromě sušení jablek na křížaly či použití rybízu i jiného ovoce k výrobě domácího vína, zavařování kompotů. Pokud dodržíte správný postup, budete mít po celou zimu k dispozici nejrůznější lahůdky v podobě marmelád, džemů nebo kompotů. Do kompotu lze použít téměř vše, co se na zahradě urodí. Jak správně postupovat, aby kompot dlouho vydržel a byl co nejchutnější?

Hlavní zásady

Napřed si musíme připravit zavařovací sklenice a víčka. Sklenice musí být naprosto čisté, víčka nesmí být deformovaná a těsnící hmota nesmí být poškozená. Sklenice plníme pokud možno ještě horké, popř. zaléváme horkým nálevem. Po uzavření a převrácení nesmí téci. Je potřeba dodržovat doporučenou teplotu a dobu zavařování. Kontrolu přichycení víček provedeme až po úplném vychladnutí.

Příprava ovoce

Použijeme pouze zdravé, nepřezrálé a nepoškozené ovoce, které dobře omyjeme v několikrát vyměněné pitné vodě. Podle druhů ovoce zbavíme plody stopek, slupek, jadřinců a případně je půlíme. Plody ponoříme do vody, do které přidáme kyselinu citrónovou, aby ovoce nahnědlo. Některé druhy ovoce je třeba předvařit cca 1-3 minuty, aby se stalo tvárnější a zbavilo se přebytečného vzduchu. Poté je ponoříme do studené vody, aby dál neměklo.

Nálev

Odvážené či odměřené přísady cukr a vodu zahřejeme k varu a zahřívání přerušíme. Ovoce musí být v nálevu zcela ponořeno a mezi víčkem a hladinou musí zůstat mezera asi 1 cm.

Zavařování

V zavařovacím hrnci ohřejeme vodu na teplotu odpovídající teplotě naplněných sklenic, které vložíme do hrnce opatřeného na dně drátěnou či děravou plechovou vložkou. Hladina vody v hrnci musí být asi 2 cm nad víčky. Pak zahříváme vodu na teplotu do 100° C, což trvá zhruba 20-25 minut. Teplotu kontrolujeme teploměrem k tomu určeným. Po uplynutí této doby sklenice vytáhneme z vody, postavíme dnem vzhůru nejlépe na dřevěnou desku a necháme je vychladnout. Po zkontrolování těsnosti nalepíme etikety s uvedením data výroby a názvu kompotu. Skladujeme v tmavé místnosti maximálně 1 rok.