První jarní záchvěvy už se pomalu ozývají a probouzí ve všech milovnících zahrady a pěstování rostlin touhu po výsadbě. Víte, kdy máte co vysévat? S čím začít? V dnešním článku se podíváme na první měsíce tohoto roku, ve kterých už můžete začít s výsevem semínek.

Únorová výsadba

Únor je prvním měsícem, ve kterém můžete začít se sázením semínek, abyste si předpěstovali sazenice některých rostlin. Začít byste si doma měli předpěstovávat salát, celer, brokolici, lilky či papriky. Pokud chcete mít dříve vypěstovaná rajčata či cibuli, zasaďte ji také. Začít můžete také sázením semínek, která dlouho rostou, jde o květiny jako je lobelka, hledík či petúnie. Domácí výsatba je vhodnější než kupované sazeničky. Rostlinky, které si vypěstujete doma se na zahradě lépe uchytnou a jsou odolnější než kupované sazenice.

Březnová vlna

V březnu máte poslední šanci předpěstovat si semínka paprik či brokolice. Nastává však pravý čas na zasazení semínek rajčat a melounů, nejlépe do poloviny března. Do fóliovníku či skleníku již můžete začít vysévat karotku, ředkvičky, bazalku a již sázet salát, který jste si předpěstovali ze semínek. Koncem března se na klasické venkovní záhony již sází mrkev, ředkvičky, ranný salát, hrách či kopr.

Dubnový boom

V dubnu už se prudce otepluje a vy na venkovní záhony můžete začít vysévat již téměř všechny druhy zeleniny a bylinek. Vysévejte mrkve, salát, červenou řepu, špenát, hrách či asijskou listovou zeleninu. Nezapomínejte ani na bylinky, duben je ideálním měsícem pro jejich výsev ať už do záhonů či nádob. Z aromatických bylin si zasaďte levanduli, tymián, majoránku, mátu, rukolu, estragon či rozmarýn. Z předpěstovaných sazenic zasaďte salát a brokolici. Duben je také ideálním měsícem k osazení skalek krásnými skalničkami.

Květen

Na začátku května byste měli začít s výsevem okurek nákládaček i polních salátovek. Satba se týká i  artyčoků a cuket. Vždy však dávejte pozor na to, aby vám výsatbu nezničily mrazíky, které se i v květnu objevují. V půlce května je čas na vysazení fazolí, kukuřice, melounů, rajčat, paprik a lilků. Abyste sklízeli i později v létě, můžete zasít znovu mrkve, saláty, červenou řepu, rukolu či cibuli.

Červnový opozdilci

Během nástupu léta můžete stále vysévat saláty, které vám budou zrát po celé léto a budete jich mít dostatečnou zásobu. V červnu můžete sázet také mrkev, ředkve, kedlubny, zelí, pórek či růžičkovou kapustu. Tento měsíc je ideální také na přesazování trvalek a dělení trsů, kterým trvalky množíte.