Bylinky jsou nepostradatelným zdrojem vitamínů a celé řady látek prospěšných našemu zdraví. Žádná kuchařka se bez nich při přípravě nejrůznějších pokrmů neobejde. Pokud se je nechystáme po sesbírání v brzké době v kuchyni použít, měli bychom je ihned sušit. Bylinky je vhodné naskládat na rošty, síta, nebo na potravinářský papír. Máme-li celé natě, můžeme je svázat do kytiček a pověsit na šňůru. Pokud je teplé počasí tak venku někde pod přístřeším, jinak na dobře větraném a krytém místě. Nikdy je před sušením a uskladněním neperte ve vodě.

Jak bylinky sušit?

Ideální je suché a větrné místo, jako je například půda. Nevhodná jsou vlhká místa, jelikož sušení musí probíhat rychle a důkladně. Jinak by mohly plesnivět nebo by mohly být napadeny různými parazity. Pokud je teplé počasí, lze je vynášet ven, ovšem spíše do stínu, aby se nespálily. Dobře usušené bylinky poznáte podle toho, že při promnutí mezi dlaněmi se lámou a drolí. Poté je uschovejte do skleněných lahví s uzávěrem, nikoliv papírových či plátěných pytlících, ve kterých by je mohly napadnou moli.

Sušení v troubě, sušičce či v mikrovlnce

  • trouba – obecně doporučovaná teplota je kolem 30°C. Sušíme je na pečícím papíru a často je otáčíme. Čas nelze universálně určit, je potřeba sledovat, až budou křehké a suché
  • sušička – u každého typu je postup sušení trochu jiný, proto se držte informací na obalu
  • mikrovlnka – suší se pomocí silikagelu, ovšem kvůli toxičnosti lze usušené bylinky použít pouze jako dekoraci.