Ať již patříte mezi laiky, kteří se občas nechají nadchnout novým druhem čaje nebo mezi odborníky, kteří milují mletý zelený čaj matcha, jistě pro vás bude velmi zajímavá informace o tom, jak se tento japonský čaj v prášku vyrábí.

Jako koneční spotřebitelé se často setkáme již jen s finálním produktem celé výroby, totiž se zeleným práškem. Zpracování čaje matcha je však výrobně velmi specifické a náročné a mnohé překvapí, jakou metodou je již po mnohá staletí tento japonský zelený čaj vyráběn.

Bez stínu to nepůjde

Složitý proces, kterým prochází výroba čaje matcha, začíná již při samotném růstu čajovníkových rostlin na plantáži. V průběhu několika týdnů před sklizní je potřeba, aby byly rostliny dostatečně zastíněny. Díky tomu, že se rostlinám ubere množství světla, začnou ve zvýšené míře produkovat chlorofyl, který sebou nese své blahodárné účinky při konzumaci čaje. Nicméně tuto fázi procesu není potřeba nijak zvlášť přeceňovat a mnohem důležitější jsou další postupy při zpracování čajovníkových lístků.

Horká pára

Poté, co rostlina na plantáži vyroste do požadované výšky, je potřeba natrhat čajové lístky matcha a vložit je do horké páry. Ta zaručí, že čajové lístky nepodlehnou žádné plísni ani škůdcům, a zároveň v listech zůstane uchována většina důležitých látek, kvůli kterým se matcha těší své oblibě po celém světě. Čas mezi otrháním lístků a jejich vložením do páry by neměl překročit 24 hodin a v horké páře by pak měly být vloženy maximálně 20 vteřiny. Díky tomu se eliminuje riziko, že z čajových lístků vyprchají všechny cenné látky, které obsahují. Tento postup zpracování čajových lístků matcha se velmi výrazně liší od výroby jiných druhů čajů.

Vysoušení

Jakmile jsou čajové lístky matcha vytaženy z páry, jsou přesunuty do velkého tubusu, kde dochází k jejich vysoušení při teplotě 180 °C. Lístky jsou vysoušeny hlavně proto, že po celém procesu sušení je jejich hmotnost o téměř 80 % menší a zároveň si stále udržují potřebné prospěšné látky. Aby mohly být lístky použity i v dalším kroku výroby, je nezbytné, aby lístky při procesu sušení zůstaly rovné a sušením se nezkroutily, čímž se proces přípravy čaje matcha výrazně liší od výrobních procesů mnoha dalších druhů čajů.

Odstranění stopek a žilek

Z čajových lístků se později vyrábí jemný zelený prášek. Z tohoto důvodu je potřeba listy zbavit všech stopek a žilek, což je možné pouze v případě, že lístky při vysoušení zůstaly nezkroucené a rovné. K odstranění stopek a žilek dochází ve velkém bubnu. Poté jsou čajové lístky připraveny ke konečné úpravě

Mletí matcha

Závěrečná úprava, při které vzniká typický jemný prášek, spočívá v použití žulových mlýnských kamenů. Tato výroba je tradována již více než 8 století a ani moderní dostupné technologie tuto tradiční výrobu nijak neovlivnily. Pro výrobu japonského čaje matcha je naprosto klíčový povrch žulových kamenů, který rozmělňuje lístky na velmi jemný prášek. Zrníčko prášku matcha má po umletí žulovými kameny velikost přibližně pět až deset milióntin milimetru. Proto musí být lístky mlety velmi pečlivě a kvalitně.

V dnešní době již žulové mlecí kameny pohání automatické systémy. Stále však platí, že jedno žulové mlýnské zařízení vyrobí přibližně 40 g matcha. Automatické mletí pouze prodlužuje délku provozu žulových kamenů.

Výroba zeleného prášku čaje matcha ani v dnešní moderní době neztratila oproti minulosti na svém kouzlu. Vědomí, jak se tento tradiční japonský čaj vyrábí, vás může hřát při každém doušku tohoto čaje, který si v budoucnu budete vychutnávat