Nejen v noci, když odcházíte z večírku se zastavíte u okna rychlého občerstvení proto, abyste si ze zrovna rozpáleného grilu na kebab utržili ten svůj, který vám nejen zažene hlad, ale také potěší vaše chuťové buňky. Uvažovali jste však někdy o tom, co za kebabem vlastně stojí, respektive kde má oblíbený pokrm své kořeny? Ne, opravdu se nejedná o českou laskominu, i když ho mnozí řadí mezi těžší jídla, kam spadá také tradiční svíčková nebo vepřo, knedlo, zelo.

Kořeny zřejmě z Iráku

Řada milovníků kebabu se mylně domnívá, že toto jídlo pochází z některé z oblasti přední Asie. I když, daleko od pravdy nejsou, jen můžeme být trochu konkrétnější. Původ oblíbeného jídla můžeme hledat na území dnešního Iráku. Ovšem až díky přemístění do Turecka se kebab může radovat z takové popularity, jaké se dnes těší.

A právě ve chvíli, kdy se kebab přemístil do Turecka, začínal mít kebab více rozmanitějších verzí a zpracování. Už to nebylo jenom o jehněčím mase, ale také o řadě dalších alternativách, které se poté dále rozšířily do celého světa.

Kebaby po celém světě

Když říkáme, že se nejrůznější alternativy kebabu dostaly do celého světa, máme opravdu pravdu a myslíme zcela vážně, že se kebab dostal do celého světa. A to i k nám, kde můžete oblíbenou dobrotu ochutnávat nejen v oknech rychlého občerstvení.

Pokud byste však chtěli ochutnat skutečně vynikající kebab, zamířit byste měli právě do země, kde došlo k jeho rozmachu, tedy do Turecka. Případně u nás hledejte typické turecké restaurace, jichž se naštěstí v tuzemsku nachází celá spousta.

Ať už ho vyzkoušíte tam či jinde, nabízeny vám budou různé druhy. Nejznámějším je takzvaný döner kebab, který se připravuje na vertikálním grilu, a dürüm kebab, jenž se liší pouze svým pečivem. Druhý zmíněný se podává především v chlebové placce nebo rolce.