S příchodem chladnějších dní znovu na scénu přichází saunování – tolik oblíbená, ale na druhou stranu také nenáviděná aktivita. Zatímco někdo se domnívá, že takové wellness pro dva se saunou v čele jsou spíše zatížením pro organismus, naštěstí většina si je vědomá toho, že se o žádnou zátěž nejedná. A že je to zkrátka a dobře pomoc, která zatočí například s nachlazením.

Doba nachlazení je tady

Po krásných slunných dnech je to tady znovu – doba nachlazení, která nám nedá v noci spát. Nohy, které zebou, věčně plné nosy, kýchání na každém kroku. I když toto období nemáme zrovna v lásce, je nedílnou součástí roku. Naštěstí společně s tímto obdobím vstupuje do hry i zmiňované saunování a nemocem můžeme dát vale.

Nejednou bylo dokázáno, že saunování funguje jako prevence. Například pravidelné fungování dokáže zlepšit celkové fungování dýchání, ledvin, také uvolňuje svaly, a nakonec pročisťuje organismus. A mimo jiné zbavuje člověka nepříjemných bolestí ruky nebo zlepšuje kvalitu pleti (vždyť se pořádně vypotíme, že ano).

To nejdůležitější ale je, že tímto způsobem můžeme efektivně podpořit imunitní systém, čímž markantně snížíme riziko nachlazení (kam spadá ostatně i rýma).

Pozor na virová onemocnění

Špatným nápadem je návštěva sauny už v okamžiku, kdy nás nějaké závažnější onemocnění už sužuje (například virové nemoci). Ostatně v takový moment jsou špatné jakékoli jiné kroky než je ležení v posteli. Pokud vás virová nemoc trápí, měli byste saunu ponechat na příště, protože vám může pořádně přitížit.

Vyhýbat se sauně mají i lidé s vysokým nebo naopak velmi nízkým tlakem, stejně tak těhotné ženy.

Domnívat se, že je sauna prevencí i závažnějších nemocí je však mylné. Imunitní systém se posiluje, to ano, ale neznamená to, že se zabrání i vzniku chorob spojených s játry, ledvinami nebo se srdíčkem.