Elektrocentrály patří mezi často využívaný druh záložního zdroje energie, jenž nachází využití v širokém spektru provozů. Jedná se totiž o spolehlivého pomocníka firem, které potřebují mít zálohu v případě výpadku či plánované odstávky elektrického proudu, anebo potřebují zajistit dodávku na místech, kde není přístup k elektřině.

Přemýšlíte nad pořízením elektrocentrály do své firmy? Pak na následujících řádcích se dozvíte, na jaké faktory se v rámci výběru elektrocentrály zaměřit.

Výkon elektrocentrály

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru elektrocentrály je především její výkon. Je totiž důležité si pohlídat, aby elektrocentrála disponovala dostatečnou kapacitou pro provoz zapojených přístrojů a zařízení. Před samotným výpočtem potřebného výkonu je tak potřeba si ujasnit, kolika zařízením bude záložní zdroj elektřiny poskytovat elektrický proud a na jak dlouho. Pro výpočet výkonu je nutné si zjistit příkony jednotlivých zařízení a tyto příkony sečíst. Zároveň je třeba výkon navýšit o spotřebu samotné elektrocentrály a rezervu pro zajištění bezproblémového chodu.

Palivo elektrocentrály

Při výběru elektrocentrály je třeba vzít také v úvahu výběr paliva, jež bude náhradní zdroj elektřiny pohánět. Mezi nejpoužívanější pohonné látky pro provoz elektrocentrály se řadí především benzín, nafta a plyn.

Hlavní výhodou benzínové elektrocentrály je zejména nižší pořizovací cena. Avšak v porovnání s dieselovou elektrocentrálou mají menší výkon a jsou vhodné pouze pro krátkodobější použití. Předností dieselové elektrocentrály je naopak možnost využití pro dlouhodobý provoz a jsou také úspornější. Plynová elektrocentrála pak představuje nejekologičtější variantu, avšak jsou vhodné pouze pro malé provozy.

Pronájem, nebo koupě elektrocentrály?

Nakonec je potřeba se zamyslet nad tím, zda chcete disponovat vlastní elektrocentrálou, či vám postačí pronájem elektrocentrály. Zejména bude záležet na tom, jaká bude frekvence využití elektrocentrály. Netřeba totiž dodávat, že náhradní zdroj elektrické energie nepatří mezi levná zařízení. Výhodou koupě je zejména osobní vlastnictví. Investice do vlastní elektrocentrály se vyplatí hlavně při pravidelném používání. Půjčovna elektrocentrály naopak nabízí bezstarostné řešení výpadku el. proudu a zajištění kompletního servisu dodávanou firmou. V rámci pronájmu elektrocentrál můžete využít energetickou pohotovost i stálou energetickou zálohu.