Po dlouhé zimě je potřeba věnovat našemu autu dostatečnou péči a zkontrolovat základní bezpečnostní prvky vozidla. Jak se připravit na jaro?

V zimě dostávají auta pořádně zabrat

Kromě toho, že v zimním období velmi trpí elektronika, se bohužel setkáváme také s celou řadou dalších potíží. Vlivem nedobrého stavu našich silnic a jejich údržby trpí zejména tlumiče. Právě tlumiče do auta by měly být tím, co bude každé jaro zkontrolováno. Jejich opotřebení, ať už jsou to tlumiče BMW nebo Audi, totiž na první pohled nepoznáte, ale postupem času se stávají významným bezpečnostním rizikem, které je třeba řešit.

Tlumiče zkontrolujte v odborném servise

Při konci zimy se vždy vyplatí investovat do návštěvy kvalitního servisu. Právě zde se postarají o běžnou údržbu, o výměnu pneumatik a provozních kapalin, ale také především o prevenci potíží, které by mohly vyplynout ze špatného technického stavu vozidla. Základem jsou plně funkční tlumiče. Tato součást auta v prvních fázích opotřebení nevykazuje viditelné poškození, přesto se projeví jejich nesprávná funkce na stavu auta během provozu. Auto může ze začátku na vozovce plavat.

Nebezpečí pro celou posádku vozidla

Když se automobil pohybuje na vozovce tak, že nedrží pevně svou stopu, je na čase jednat. Je potřeba tlumiče ihned vyměnit. Při zhoršující se situaci si totiž můžeme všimnout mnohem delší brzdné dráhy, nedržení auta ve stopě, nebo vibrací v oblasti volantu. Postupem času se vozidlo stává nebezpečné a pohybuje se tak, že je velmi náročné je udržet ve stopě.

Zkontrolujte stav podvozku

Další součást auta, kterou by měli v servise zkontrolovat, je kompletní stav podvozku. Právě zde dochází vlivem zimního počasí a chemických posypů ke korozi nebo k poškození.

Jednou ročně je vždy dobré nechat své auto zkontrolovat v servisu. Předejdete tak mnoha dalším potížím. Není to tedy jen o výměně pneumatik.