Maso lidé konzumují velmi často a někdo by si řekl, že je to až moc. Lidé, kteří se dobrovolně rozhodli maso nejíst se nazývají vegetariány. Lidé si jej představují tak, že nejí maso a neustále jen konzumují zeleninu a nic jiného. To je však úplně mimo, vegetariáni mají bohatý jídelníček, jen možná hledají recepty v jiných vodách, než lidé běžně. Mohou vyzkoušet spoustu věcí, řešit mléčné výrobky. Někteří vegetariáni konzumují rybí maso, jiní zase ani to ne. Když si dají pozor na skladbu svého jídelníčku, není potřeba se bát.

Bez masa je mi lépe

„Nikdy jsem nebyla dítě, které miluje maso. Na snídani místo chleba se šunkou jsem jídávala chleba se sýrem. Milovala jsem sladká jídla, a když už omáčky, pak jsem většinou snědla jen knedlík s omáčkou a maso nechávala bratrům. Ti ho zlikvidovali do pěti sekund, takže bylo po problému. V dospívání jsem maso jedla jednou až dvakrát týdně a máma z toho šílela. Myslela si, že jsem propadla kultu hubnutí a tahala mě od jednoho doktora ke druhému. Nic se však nezjistilo, váha byla normální. Sestřička u mé dětské lékařky mámě nakonec poradila, ať mě nenutí. Raději nám dala číslo na nutriční terapeutku. Ta mámě řekla, že nejíst maso není konec světa“ směje se svému příběhu Helena.

„Máma až po několika ujištěních upustila od nucení masa. Nutriční terapeutka jí poradila vyvážený jídelníček, doporučila pár stránek, kde byly nápady na recepty. Navíc se v té době rozvíjely zdravé potraviny, takže veganské sýry jsme běžně koupily ve zdravé výživě, zkoušela jsem sóju, cizrnu, bulgur a podobně. Později jsem vyzkoušela rostlinná mléka, nejvíc mi chutnalo mandlové mléko, které mi máma začala kupovat. Doma si vařím pro sebe a máma, která si se mnou občas mé jídlo dá, zhubla o pět kilo, což se jí prý hodí do krámu“ dodává Helena.