Spoustě problémům můžete předejít už před použitím epoxidové pryskyřice. Pokud ale na potíže narazíte až po aplikaci, stále máte šanci je vyřešit.

Práce s pryskyřicí, která už dávno zatvrdla, není tak obtížná, jak se na první pohled může zdát. V následujících řádcích vám ukážeme, jak vyřešit tři nejčastější problémy. Snadno a rychle.

Jak opravit vytvrzené bublinky?

Pokud bublinky zapomenete včas propíchnout, můžete je odstranit i po jejich zatvrdnutí. Bublinky nejprve otevřete ostrým dlátem a začistěte okraje vzniklých děr. Namíchejte trochu epoxidového systému a díru zalijte. Jakmile pryskyřice zatvrdne, obruste ji a vyleštěte.

Jak opravit epoxid?

Oprava vad na epoxidu je podobná jako v případě zarovnání bublinek. Poškozené místo nejprve řádně očistěte od prachu a naneste na něj namíchaný epoxidový systém. Místo podle potřeby ofoukněte horkovzdušnou pistolí a nechte zatvrdnout. Jakmile pryskyřice zatvrdne, obruste ji a vyleštěte, aby nebylo viditelné žádné předchozí poškození.

Pokud použijete stejný epoxidový systém, opravdu neuvidíte žádnou vadu. Může za to především stejný index lomu po vytvrzení, který veškeré defekty jako zázrakem nechá vymizet. Rychlost zatvrdnutí pak závisí na použitém systémů. U některých budete muset čekat i dva dny, u epoxidů s rychlou dobou zpracovatelnosti pouze několik minut. Záleží tedy jen na vás, jak moc si budete chtít čekání zkrátit.

Jak opravit dřevo?

Na povrch často vystoupí drobné kazy až po frézování. Je to způsobeno především rozkladem hlubších vrstev dřeva, které je v případě hniloby potřeba odstranit. Kazové díry je pak možné vytmelovat nebo vyplnit pryskyřicí. K tomu můžete použít rychlé epoxidové systémy, které vám ušetří čekání na zatvrdnutí. Tmel pak můžete vytvořit smícháním prachu z broušeného dřeva a epoxidu. Ten pak můžete aplikovat na vytržené místo.