Díky množství automobilů a továren je v dnešní době naprosto běžný smog, kterého se nezbavíme ani v pohodlí domova. Kvalita ovzduší je bohužel velmi podobná podmínkám venku. Nicméně existují pokojové rostliny, které eliminují nezdravé součástky z ovzduší a přispívají k celkovému zdraví vás a vaší domácnosti.

Pokojové rostliny nemusí být jen zelenou dekorací

Přítomnost něčeho zeleného v pokoji dotváří relaxační a klidnou atmosféru, ať už u vás doma, nebo na zahradě. A co může být víc, než to, když má rostlina více funkcí. Některé zelené rostliny totiž dokážou filtrovat z ovzduší škůdce, škodlivé toxiny, chemikálie a jiné. Slouží tedy jako přírodní čistička vzduchu.

Pokojové rostliny, které čistí ovzduší

Palmy. Palmy jsou nejlepšími pokojovými rostlinami, které dokážou odolat i většině škůdců.

Aloe Vera. Tato sluncem milující pokojová rostlina pomůže odstranit z ovzduší toxické a nebezpečné látky, například je třeba benzen, či formaldehyd.

Areka. Areka je rostlina, která spadá pod palmovité rostliny, které nejen dotvoří příjemnou atmosféru, zároveň však zbaví místnost nechtěných toxinů.

Zelenec. Zelenec je velmi oblíbenou rostlinou, kterou můžete spatřit v mnoha domácnostech. Tato rostlina se řadí mezi nejúčinnější přírodní čističky vzduchu, které vás dokážou zbavit i uhlovodíků. Bezpečná je také pro domácí mazlíčky.

Šplhavnice zlatá. Tato rostlina se hodí především do míst, které bývají často zamořeny výfukovými plyny.

Dračinec vonný. Dračinec pomáhá odstranit nechtěné látky z ovzduší. Je opravdu nenáročný na pěstování.

Chryzantéma. Chryzantéma neboli listopadka je vhodná do místností, které jsou často znečištěny toxickými látkami z lepidel, barev a plastů. Rostlina bude váš byt zdobit barevnými květy.

Na výskytu pokojových rostlin byl vykonán v roce 2009 výzkum, který dokázal jejich účinnost při zkvalitňování ovzduší v místnosti. Rostliny navíc působily i jako přírodním prostředkem proti látkám vyvolávající astma a alergie. Výzkum také ukázal, že rostliny mají blahodárný vliv proti stresu a úzkosti.

Pěstovat doma květiny a rostliny se tedy nedoporučuje jen z hlediska dekorace, ale i zdraví.