Ať už si pěstujete květiny sami nebo jste právě dostali kytici z květinářství, jistě chcete, aby vám vydrželi co nejdéle. Postupujte podle níže uvedených pokynů a vaše řezané květiny zůstanou svěží jako sedmikráska.

Jak udržet řezané květiny déle čerstvé

Když si přinesete řezanou kytici domů, odřízněte kousek stonku a vložte květinu do vody. Snažte se mít stonky co nejvíce ve vodě. Zabráníte přístupu vzduchu, který brání absorpci vody. V případě potřeby můžete i stonky zkrátit na minimum, ať máte jistotu, že se do nich vzduch nedostane.

Listy, které se nacházejí uvnitř vázy, odstraňte. Způsobují totiž množení bakterií, které snižují životnost květin.

Peče a výživa řezaných květin

Pro řezané květiny je ideální používat květinové konzervační látky. Ty obsahují řadu chemických látek, které zastavují růst mikroorganismů a činí vodu alkalickou – kyselejší. Také obsahují sacharózu, která doplňuje květinám energii. Přidávání aspirinu, vodky nebo sladkého nápoje do vody květinám neprospívá.

Pokud nechcete používat komerční přípravky, můžete si vytvořit svůj vlastní. Smíchejte 1 čajovou lžičku cukru, 1 lžičku tekutého bělidla a 2 lžičky citronové nebo limetkové šťávy smíchané se 2 litry vody.

Přidejte konzervační činidlo do teplé vody a poté umístěte kytici na chladné místo. To umožní kytici rychle přijímat vodu.

Ve váze je potřeba měnit vodu každý den. Použijte čerstvou vodu nebo čerstvý roztok s konzervačními látky. Při každé výměně vody trochu odštípněte stonek a odstraňte všechny staré květy.

Udržujte kytici mimo dosah přímého slunečního světla. Přes noc ji dejte na chladnější místo v domě, kde neklesá teplota pod bod mrazu.

Vyhněte se s kyticí kontaktu s ovocem v uzavřeném prostoru, jako jsou jablka, která vypouští etylen, který způsobuje vadnutí květů.