Gravírování rozhodně není doménou bohatých firem. Pokud budete ochotní dělat kompromisy, můžete se tomuto řemeslu věnovat i v domácích podmínkách.

Gravírování je skvělá technika, kterou můžete vyrýt text či ornament do celé řady materiálů. Spousta lidí si ale myslí, že se jedná o doménu velkých firem. Věděli jste ale, že gravírování můžete vyzkoušet i sami doma? A nepotřebujete k tomu předražené vybavení.

Nakupte v Číně

Abyste mohli v domácích podmínkách vyzkoušet gravírování štítků a podobné činnosti, budete k tomu potřebovat gravírovačku. Pokud se porozhlédnete na českém internetu, zjistíte, že potřeby jsou poměrně drahé. Kvalitní gravírovačky stojí desítky i stovky tisíc korun, mnohdy až miliony. To není částka, kterou by si většina domácností mohla dovolit investovat do volnočasových aktivit. Na řadu tedy přichází alternativní řešení.

Pokud slevíte na požadavcích, dostatečně kvalitní produtky seženete i na čínském tržišti. Vhodný pro nákup takovéhoto stroje je především AliExpres, kde najdete celou řadu výrobků za přijatelné ceny. Připravte se ale na to, že na tomto obchodě si za objednávku připlatíte. Jedná se totiž především o tržiště s velkododavateli. Čím více produktů si od jednoho prodejce objednáte, tím méně zaplatíte.

Parametry gravírovačky

Nyní se zaměřme na parametry. Pokud budete chtít vyzkoušet gravírování do dřeva nebo nějaké měkčí látky, nebudete potřebovat drahou gravírovačku. Opakem je ale gravírování do kamene nebo železa. Tady totiž budete muset sáhnout po gravírovačce s výkonnějším laserem. To znamená, že si za tuto položku výrazně připlatíte.

Pokud byste se ale zdlouhavým výběrem na základě parametrů nechtěli zaobírat, většina výrobců uvádí v popisku pravdivé informace o použití jejich produktu. Stačí se tam tedy podívat a zjistit, k čemu se vůbec výrobek hodí. Pokud zvládá vše, co potřebujete, neváhejte a pořiďte si ho.