Co si představíte pod pojmem zemědělství? Mnoho lidí si představí úrodná pole, na kterých se pěstuje celá škála plodin. Pěstování plodin však může mít více podob. Italským vědcům se podařilo něco senzačního. Podařilo se jim vybudovat první podmořskou zahradu, ve které se pěstují suchozemské rostliny. Používají k tomu skleněné kopule. V těchto kopulích se pěstuje mnoho druhů zeleniny, například bazalka, salát, rajčata a dokonce i cuketové květy, zelený hrášek, aloe vera a houby. Vypěstované plodiny jsou stejně kvalitní, jako kdyby se vypěstovaly na běžné zahradě.

Nemo’s Garden

Projekt zahájila skupina Ocean Reef Group. Zahrada dostala název Nemo’s Garden. Nejde jen o pouhý experiment. Klimatické změny v posledních desetiletích způsobily, že je na mnoha místech v Itálii již takové sucho, které brání v tom, aby se zde plodiny pěstovaly. Nemo’s Garden je projektem, který je téměř soběstačný a jeho konstrukce je škálovatelná.

Nemo’s Garden je projektem, který je téměř soběstačný a jeho konstrukce je škálovatelná. Výzkumný tým zřídil u podmořské zahrady dokonce kamery, který umožňují sledovat růst plodin v přímém přenose. Biosféry jsou umístěné 8 metrů pod mořskou hladinou a to konkrétně u pobřeží Noli v Ligurii. Pro provoz biosfér je zapotřebí malé množství elektřiny, která je zajišťovaná energií ze slunce. Využívá se zde také odpařované vody, která se kondenzuje na stropu každé skleněné kopule. Kondenzace je zde pro každou rostlinu zdrojem vody.

Důležitý zdroj zeleniny pro budoucnost

Zvýšený tlak pod mořskou hladinou rostlinám neškodí, ale naopak prospívá. Díky vyššímu tlaku mnohem rychleji vyklíčí a vyrostou. Tyto neobvyklé podmínky také způsobují, že mají plodiny výraznější chuť. Rostliny pěstované pod mořskou hladinou nejsou ohrožovány škůdci ani lidskou činností. V současné době jde především o výzkumnou laboratoř, ale do budoucna by se mohlo jednat o způsob pěstování plodin, který zajistí zásobování mnoha lidí potravinami.