Kvalitní paštiku si můžete vytvořit i sami doma. Co k tomu budete potřebovat a jak na to? Na to jsme se zaměřili v tomto článku.

 

Každý z nás alespoň jednou v životě ochutnal paštiku. Tu nechvalně známou vaničku s pastou, která se většinou maže na chleba. Pokud nemáte důvěru v zavedené výrobce, můžete si dobrou pomazánku vytvořit i sami doma.

Den 1 – tvoříme základ

Kvalitní paštika vznikne až po několika dnech. První den stačí semlít maso, rozmixovat játra a vyrobit z nich syrovou paštikovou hmotu. Před samotným mixováním ingredience samozřejmě důkladně umyjte a pokrájejte na menší kousky. Ty pak vložte do mixéru a zvolte typ mletí, který vám bude vyhovovat. S jemnějším vytvoříte jemnější paštiku, s hrubým zase drsnější. Stejným způsobem pokračujte u jater. Obě směsi důkladně promíchejte, dokud se nespojí v jednu celistvou hmotu. Tu přesypte do misky, vyklepejte bubliny, zakryjte víkem a uložte na den do lednice.

Den 2 – pečení

Základ kvalitní české paštiky máte vytvořený. Druhý den si tedy připravte pekáček, který vystelete slaninou. Dbejte na to, aby konce slaniny přečnívaly. Dovnitř umístěte masovou směs z lednice a přiklopte slaninou. Celý pekáček pak zakryjte alobalem, utěsněte veškeré díry a propíchněte jednu dírku, aby měla odkud unikat pára. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 75 minut. Poté nechte pekáček vychladnout a poté vložte do lednice na další den.

Den 3 – dokončení paštiky

Nožem projeďte podél okrajů formy a následně ji otočte na talíř. Paštika by měla vyklouznout ven. Pokud ne, pomozte si útěrkou namočené do horké vody. Útěrku chvíli přiložte na obrácené dno formy a dostaňte paštiku ven. Před podáváním paštiku nakrájejte na silnější plátky, protože ty tenké by se nejspíš rozpadaly. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou podle chuti.