Jsou radiátory ve vašem interiéru zažloutlé nebo oprýskané? Pokud máte pocit, že si zaslouží nový nátěr, nemusíte čekat na odborníka, který je odmontuje a nastříká v dílně. S moderními barvami zvládne radiátory natřít opravdu každý! Díky technologickému vývoji lze totiž prémiové barvy nové generace použít i na topná tělesa.

Obvykle si všimneme jejich stavu až při velkém úklidu nebo malování. Přestože fungují bezvadně, jejich vzhled má již ledacos za sebou. V lepším případě je to pouze „zapečený“ prach a mastnota, v horším rez a oloupaná barva. Nový nátěr dokáže radiátorům vrátit ztracený lesk a prodloužit jejich životnost. A pokud rádi experimentujete a nebojíte se použít jinou než bílou barvu, může se radiátor stát dokonce designovou záležitostí. Například u barvy Dulux Rapidry, jež je díky tepelné odolnosti vhodná také na topná tělesa, si můžete vybírat až z 11 000 barevných odstínů. Dulux Rapidry je vodou ředitelný univerzální nátěr vysoké kvality se saténově matným vzhledem na dřevěné a kovové povrchy v interiéru a exteriéru. Nezapáchá a je rychleschnoucí. Dulux Rapidry je odolný vůči teplotám do 90 °C, takže je vhodný i na topná tělesa.

Příprava radiátoru před natíráním

Radiátory jsou nejčastěji znečištěny prachem a mastnotou. Je proto velmi důležité povrch nejen důkladně vysát, ale také odmastit vodou se saponátem. To zajistí, že barva pak lépe přilne k povrchu. Pokud pozorujete na radiátoru také rez nebo olupující se starý nátěr, bude dalším krokem zbroušení. Zvládnete jej pomocí drátěného kartáče nebo brusného papíru. Poté povrch opět umyjte a nechte vyschnout. Je potřeba připomenout, že všechny práce včetně následného natírání je nutné provádět při vypnutém a zcela vychladlém radiátoru.

Jak na nový nátěr

Před nanášením barvy důkladně zakryjte ventily a celý prostor kolem radiátoru fólií, případně ještě olepte papírovou lepící páskou. Skvělou zprávou je, že u natírání vás nemusí provázet zápach ředidla. Na trhu jsou dnes již k dostání vodou ředitelné barvy, jež nezapáchají. Jejich výhodou je i to, že odolávají vysokým teplotám. Například rychleschnoucí email Hammerite Radiátor odolává teplotám až do výše 120 °C, a tak časem nedochází ani k nevzhlednému žloutnutí barvy. Je rychleschnoucí, odolný proti poškrábání i nárazům a nezapáchá.

Před nanášením barvu vždy důkladně promíchejte a poté natírejte pomocí štětce, válečku nebo stříkací pistole, díky které se dostanete i na hůře přístupná místa. Nebo můžete použít rovnou barvu ve spreji, jako je např. Hammerite Radiátor sprej. Je určený k ochranným i dekorativním nátěrům, odolává teplotě až do 120 °C , nezapáchá, nežloutne a je rychleschnoucí. Každý nátěr pak nechte dobře proschnout, v případě potřeby použijte 2 až 3 vrstvy. Radiátor můžete znovu zapnout až po dokonalém proschnutí, nejdříve na nejnižší stupeň, poté teplotu postupně zvyšujte.