Výběr vhodného abraziva záleží na mnoha faktorech. Je třeba si uvědomit, že kvalita a vhodnost abraziva ovlivňuje účinnost tryskání až z 90%. Rozhodně nelze použít jeden druh tryskacího materiálu na všechny aplikace a také záleží na druhu pískovačky.

Druhy abraziv

Existují nejrůznější druhy tryskacího materiálu, neboli abraziva. Základem je jeho složení, takže rozeznáváme abraziva organická, minerální a kovová. Tyto tryskací materiály se dále člení podle složení materiálu na pvc, skořápky, korund, balotinu, ocelovou drť, broky a křemičitý sklářský písek různé zrnitosti. V e-shopech a specializovaných prodejnách se setkáte s nabídkou i dalších druhů abraziv. Může to být bílý nebo hnědý korund, dolomit, drcené pecky, ecostrip, excellent grit, litinová, ocelová nebo nerezová drť, ocelový granulát, plastikové abrazivo a přírodní granát.

Druhy pískovaček

Podobně jako je velký výběr abraziv, je i pestrá nabídka pískovaček. Základním rozlišovacím znakem je, zda se jedná o mobilní pískovačky nebo pískovačky kabinové. Dále jsou na výběr různé speciální pískovačky, které lze využít pouze v průmyslových podnicích. Pro domácí podmínky ale i pro profesionální účely jsou nejvhodnější mobilní pískovačky. Mají universální využití k nejrůznějším účelům. Metodu pískování pomocí mobilní pískovačky můžete využít například k odstraňování starých nátěrů venku i doma. Očistit pískováním můžete například plot, dveře, kliky, nábytek a jiné předměty, které tak snadno připravíte na aplikování nového nátěru. Pískování lze použít i na čištění fasády, zdiva ve sklepě či obkladové dlažby.

Podle čeho vybírat abrazivo?

Nabídka nejrůznějších druhů abraziv je natolik široká, že je mnohdy obtížné se v nich orientovat. Výběr toho nejvhodnějšího abraziva pro daný účel byste rozhodně neměli podcenit. Na optimálním abrazivu totiž závisí výsledný efekt pískování. Například na čištění dřeva rozhodně nepoužívejte kovová abraziva, kterými byste povrch nevratně poškodili. Na dřevo jsou vhodné spíše měkčí organická abraziva. Při volbě abraziva je důležité se zaměřit vedle typu materiálu také na drsnost povrchu, účel tryskání a v neposlední řadě na druh pískovačky, kterou použijete.