V souvislosti s franšízovým podnikáním má řada lidí mnoho otázek. Zatímco někteří si nejsou jistí tím, pro jaký franšízový koncept se mají rozhodnout, jiní se spíše ptají na cenu. Než si však prozradíme, kolik taková franšíza stojí, prozraďme si, co to vlastně franchising je.

Franchising je způsob podnikání na základě licenčních smluv. Mnozí byznysmeni přezdívají franchisingu nástup do už rozjetého vlaku nebo také velká podnikatelská příležitost. Obě označení jsou velice trefná. Pokud se rozhodnete podnikat s nějakou franšízou, rozhodnete se vstoupit do světa podnikání snazší cestou, která je už vyšlapaná. Značka totiž na trhu už nějakou dobu funguje, má své zákazníky, vryla se do podvědomí lidí. To pro vás znamená jediné – větší šance na úspěch a nižší pravděpodobnost, že zkrachujete. Samozřejmě i když se rozhodnete podnikat na základě franchisingu, musíte se snažit. Pod špatným vedením jakákoli pobočka jakékoli značky ztroskotá.

Zpátky však k tomu, kolik franšíza vlastně stojí. Je třeba poznamenat, že každá franšíza stojí jinak. Nelze obecně říct částku, za kterou franšízu koupíte. Některé franšízy se podaří koupit do padesáti tisíc, jiné koupíte za několik milionů. Například franšíza Extéria Market stojí daleko méně než franšíza fastfoodového řetězce McDonald`s.

I u franšízového podnikání se musí platit řada poplatků

Mnozí začínající podnikatelé se domnívají, že pokud začnou podnikat na základě franchisingu, vyhnou se jim mnohé poplatky, které by museli hradit v případě, že by založili živnost. Jenže i s franchisingem se pojí řada poplatků. Poplatky se pojí nejen se samotnou koupí licence, ale také se platí třeba poplatky z obratu v době využívání franšízového konceptu. Ostatně všechny poplatky definuje franšízingová smlouva, tudíž si ji pořádně přečtěte a nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Musí se podepsat prohlášení o mlčenlivosti

V souvislosti s podepisováním franšízingových smluv se podepisuje také dohoda o mlčenlivosti, která se musí dodržovat. Franšízor si tímto způsobem chrání své know-how a všechny citlivé informace, které by proti němu mohla využít třeba jeho konkurence.

https://pixabay.com/cs/photos/kancelář-pap%C3%ADrnictv%C3%AD-kalkulačka-1049827/