Solární panely – to je dnes velice diskutované téma. Lidé zvažují, jestli do nich mají nebo naopak nemají investovat. Je zde možnost požádat o dotaci Nová zelená úsporám, která by výrazně snížila pořizovací cenu solárních panelů, ale nabízí se stále otázka – vyplatí se investovat do solárních panelů? Je to skutečně tak dobré řešení, které pomůže snížit náklady na energie v rodinných domech?

Pravdou je, že solární energie patří mezi nevyčerpatelné energetické zdroje. To je bezesporu hlavní výhoda solárních panelů. V České republice jsou pro solární panely skvělé podmínky, to je také fakt. Na druhou stranu je však taky pravdou, že nejvíce sluneční energie se u nás vyrobí v době, kdy není spotřeba tepla tak velká. Tak jak to tedy je – vyplatí se nebo nevyplatí se do solárních panelů investovat?

Jaké jsou výhody solárních panelů?

K jasným výhodám solárních panelů patří to, že solární energie je nevyčerpatelným energetickým zdrojem. Další značnou výhodou je i to, že během výroby solární energie nedochází k poškození nebo ke znečištění životního prostředí nebo přírody kolem nás. Solární panely jsou tedy ekologické, což oceníme hlavně v dnešní době, kdy se dbá na to, abychom byli k přírodě více ohleduplní.

Fotovoltaika neboli často nazývané solární panely, jsou známé i díky svým nízkým provozním nákladům (vždyť sluneční energie je zcela zdarma). Výhodou je mimo jiné dlouhá životnost (solární panely vydrží i patnáct, dvacet let – je to tedy investice do budoucna). Navíc jsou nenáročné na údržbu, obsluhu. Návratnost je často lepší než u tepelného čerpadla, které v kombinaci s FVE se stává trendem v ČR.

Jaké jsou nevýhody solárních panelů?

Jistou nevýhodou je to, že solární energie není samostatný zdroj tepla, pro celoroční využití je třeba využívat ještě jiný doplňkový zdroj. To je však jen jedna jediná nevýhoda v kupě mnoha výhod.

Odpověď na otázku, jestli se vyplatí do solárních panelů investovat, tedy zní “ano”. Obraťte se proto na firmu Solidsun, která vše vyřídí i namontuje.