Moderní záclony nejsou jenom ozdobou interiéru, i když se to tak může jevit. Záclony stejně jako závěsy pověšené na garnýžích nejsou jenom na parádu, ale mají také celou spoustu funkcí. Říkáte si, jaké funkce může taková záclona nebo závěs mít? Kupodivu je jich rovnou několik!

Ztlumí hluk i světlo

Pokud si pořídíte skutečně kvalitní závěsy a kvalitní záclony, můžete se radovat rovnou ze dvou věcí – záclony nejen, že ztlumí hluk zvenčí, ale zároveň také ztlumí světlo, které proudí oknem do interiéru. Jejich funkce je tedy jak ztlumit hluk, tak i světlo.

Kvalitními závěsy a záclonami se myslí především ty, které jsou těžší, čalounické. Ty však vyniknou především ve větších prostorech. V menších pokojích se vyjímají hlavně světlejší modely, které umí interiér opticky zvětšit.

Z čeho se vyrábí závěsy a záclony tlumící zvuk i světlo?

Kvalitní závěsy či záclony nejsou jenom čalounické, vyrábí se i z mnoha jiných materiálů. Těmi se myslí například čisté hedvábí, dále pak bavlněný satén nebo len či klasická bavlna.

Bez garnýží ani ránu

Abyste však jakékoli záclony mohli pověsit, potřebujete mít vhodné garnýže. Ty se vždy volí podle typu látky. Pokud hovoříme o garnýžích, mluvíme o záclonové konzole, která se nachází nad oknem a slouží jenom záclonám a závěsům. Obvykle se setkáme s dřevěnými garnýžemi, které mají podobu dřevěné tyče. Jiné mají podobu kovové trubky nebo kolejničky.

Dnes je trh plný zajímavých provedení garnýží. Setkáme se například s takovými, které mají zdobené koncovky. Jednotlivé garnýže se však liší i tím, jak se instalují na okna. Zatímco některé se musí přišroubovat, jiné se jen stlačí a vloží mezi stěny.

Stále oblíbenější jsou garnýže v podobě tyčí z masivu. Jsou velice elegantní a nejčastěji se vyrábí z tmavého kaštanu mahagon. Setkat se ale také můžeme s tyčemi z buku, dubu nebo ořechu.