Zvlášť v této době je dezinfekce prostředí naprosto nezbytná. V tomto článku vám tedy ukážeme, jak můžete spolehlivě dezinfikovat i vaši domácnost.

Nejen v době koronavirové se vyplatí dezinfikovat. Ale právě v těchto dnech, kdy se mezi námi stále šíří neviditelný nepřítel, je to doslova nutnost. Proto jsme si pro vás připravili článek o tom, jak se správně provádí dezinfekce místností.

Jak často dezinfikovat?

Místnost je poměrně rozlehlý prostor. Virus se tedy může zachytit i na místech, kde byste to nečekali. Pokud tedy chcete, aby byl tento prostor kvalitně dezinfikovaný a vyčištěný, připravte se na to, že budete uklízet i několikrát denně. Zvýšenou pozornost věnujte především záchodu a koupelně, kde mají viry největší šanci se uchytit.

Dezinfekce místností a větších ploch

Jak tedy na dezinfekci místnosti? Na dlaždičky, umyvadlo či záchod můžete použít 0,2% roztok chlornanu sodného. Nebojte se, připravit si ho můžete i doma. Není to nic těžkého. Smíchejte 4 díly Sava se 100 díly vody. Tedy přibližně dvě deci Sava a 5 litrů vody. Pro zvýšení účinku můžete přidat běžně dostupné čistící saponáty.

Dávejte pozor na to, abyste povrch nepoškodili. Zvlášť při použití chlornanu sodného může dojít k poleptání či odbarvení. Na podlahu a dřevěné povrchy tedy raději používejte přípravky, které chlornan neobsahují. Vyměňte je za výrobky na bázi amoniové soli. Povrchy, u nichž hrozí odbarvení, můžete ošetřit 3% peroxidem vodíku.

Ozonová dezinfekce – dobré řešení?

K dezinfekci komerčních prostředí a větších prostorů je vhodná ozonová sanitace. Ozonová dezinfekce Praha, ale i v jiných městech, je doménou odborných firem. K aplikaci je totiž nutná technologie a speciální zařízení. Existují ale výrobky, díky nimž můžete využívat výhod ozonové dezinfekce i vy.

Zařízení na ozonovou dezinfekci disponují sondami, které je možné nastavit. V plně automatickém režimu tak může přístroj dezinfikovat v předem vybraných hodinách, aniž byste museli jakkoliv zasahovat.