Koupelny jsou jednou z nejdůležitějších částí domů. Jejich součástí bývá sprcha, vana, toaleta. V koupelnách je často háčky nebo tyče, kde lze zavěsit ručníky. Patří do ní produkty osobní hygieny. Najdete také police a zásuvky pro uložení ručníků a jiných věcí.

V Severní Americe a dalších regionech koupelna obvykle obsahuje umyvadlo a toaletu. V Japonsku, Francii, Austrálii, Velké Británii a východní Evropě se v domácnostech nachází samostatná toaleta. V Íránu je to jiné, protože téměř všechny domácnosti v zemi mají dva oddělené pokoje pro toaletu a koupelnu. V zemích Nového Zélandu, Austrálie a Britského společenství je běžné, že koupelny nemají toaletu, ale samostatnou toaletu vedle. Je to malá místnost, která obsahuje pouze toaletu a malé ruční umyvadlo. Stále více lidí využívá k rekonstrukci koupelny koupelnové studio, které dokáže vytvořit návrh zcela podle vašich představ.

Existují různé varianty koupelen

  • Připojená koupelna – propojená koupelna se také nazývá koupelna Jack a Jill a nachází se mezi dvěma samostatnými pokoji. Návrh koupelny počítá s tím, že ji bude používat ten, kdo obývá místnosti. Každý pokoj má dveře do propojené koupelny. Mohou být také nainstalovány třetí dveře, které umožňují přístup do koupelny ze společné chodby.
  • Koupelna s vlastním příslušenstvím – Koupelna s vlastním příslušenstvím je připojena a je přístupná pouze z ložnice.
  • Wetroom – Jedná se o nepromokavou místnost, která obvykle zahrnuje sprchu. Mokrá místnost je navržena tak, aby zabránila poškození vlhkosti v domě. Obklady do koupelen zde nikdy nechybí.
  • Rodinná koupelna – Je to koupelna pro celou domácnost, což je nejběžnějším stylem koupelen u nás.

Různé země mají různé toalety a některé vás překvapí

Squat Toalety

Squatové toalety jsou běžné po celém světě. Vaše nohy jsou umístěny na obou stranách v dírách a potřebu vykonáváte v podřepu.

Bidety

Blízký východ, Evropa a další země upřednostňují bidetové toalety kvůli standardům čistoty. Toalety mají za sebou tlačítko nebo trysku a vyžadují, abyste se naklonili dopředu. Můžete spláchnout jako obvykle. Tyto toalety jsou běžné v Evropě a městských oblastech Japonska. Ve východních oblastech světa najdete sprchové. Tyto toalety pomáhají lidem šetřit vodu. Vodní tryska je připevněna ke zdi nad toaletou.

Létající toalety

V Keni jsou běžné „létající toalety“. Jedná se o defekované plastové sáčky hozené kamkoli lidé chtějí.

Pisoáry pod širým nebem

Pisoáry pod širým nebem jsou v celé Evropě běžnější. Tento druh toalety je určený pouze pro muže.