Exotika. Spousta z nás si vybaví slunce, pláže či vzdálené země. Ne vždy je však možné do takových končin vyrazit, ale můžeme si alespoň tuto lákavou chuť dálek připomínat doma. Jenže, když patříte mezi milovníky starožitnictví, jistě se s námi shodnete na tom, že vedle starých hodin působí obraz s krásnou pláží poněkud nepatřičně

Jak tedy své vášně zkombinovat, aby to doma nevypadalo jako v cirkuse? Starožitnictví AntikArt nabízí na tuto otázku jednoduché řešení. To na vás čeká v kategorii Asiatika a Exotika.

Čínský porcelán: umění a exotika v jednom

Starožitný porcelán bývá pro nejednoho sběratele velkou chloubou. Pokud navíc máte srdce dobrodruha, jistě se vám při pohledu na čínský porcelán dočista chvěje. Tolik barev, detailů a krásných vyobrazení! A díky šikovnosti asijských umělců je opravdu na co se dívat. Sehnat můžete starožitné čínské vázy, šálky i podšálky, celé servisy, ale také čínské porcelánové figurky.

Právě kombinace barev a starožitného porcelánu vytváří krásnou souhru mezi exotikou a dávnými časy. Nutno podotknout, že právě Čína je kolébkou porcelánu, proto není divu, že právě čínský porcelán je tak dechberoucí. Celá Evropa se do něj zamilovala natolik, že jej v 16. a 17. století začala hojně napodobovat. Věděli jste například, že klasický český cibulový vzor je inspirován čínskou chryzantémou?

Když chcete méně barev, zvolte bronzové sošky

Lákáme vás na umění hrající všemi barvami, pokud však ladíte svůj interiér do jemnějších odstínů a v pestrosti si zrovna neholdujete, exotické tóny u vás mohou navodit bronzové sošky. I těch nalezneme mezi asijským uměním mnoho.

Často bývaly vytvářeny sochy bojovníků, a to buď sedících na koni, nebo klasicky stojících. Velmi oblíbenou variantou jsou také bronzové sošky hlav s detailním propracováním. Ať už mezi vaše vyvolené motivy patří cokoli, sošky do vaší domácnosti vždy přinesou atmosféru dálného východu.

Ideální je kombinovat podobné styly, což usnadňují profesionální starožitnictví s velkým výběrem, jako je AntikArt. Díky tomu bude vás domov odrážet všechny vaše vášně, aniž by ztrácel na kráse – spíš tomu bude právě naopak!