Svůj automobil si můžete vylepšit nejrůznějšími autodoplňky. Některé z nich jsou pouze dekorativní, ovšem některé mají výrazný praktický účel. Do první skupiny patří různé ozdobné lišty nebo poklice aut, k praktickým patří například boční nášlapy, které usnadňují nastupování a vystopování do auta, resp. z auta. Jsou však autodoplňky, které plní oba účely. Jedná se o deflektory oken, které lze nazvat také jako protiprůvanové boční okenní lišty nebo krátce ofuky.

Co jsou deflektory oken?

Jedná se o speciálně tvarovaný plast, který se přivře do předního okna vozidla. Zpravidla se používá jen na okno řidiče a spolujezdce. Jedná se o jedinečný doplněk výbavy zejména SUV nebo pick-up. Okenní deflektory jsou vyrobeny z bezpečnostní plastové hmoty se sníženou propustností UV záření v kouřové barvě. Každý deflektor je vyroben na konkrétní značku a model automobilu s důrazem na stylistickou linii vozidla. Ofuky HEKO mají certifikát kvality ISO 9001 : 2008. Vedle praktického významu mohou být deflektory v některých případech vhodným stylingovým doplňkem.

Jaký je přínos deflektorů oken

Pro deflektory, neboli ofuky oken hovoří několik důvodů. Využít deflektory oken lze jako ochranu proti zamlžení oken. Při jízdě v dešti je možné větrat interiér auta. Další výhodou deflektorů je zabránění hluku vznikajícího při proudění vzduchu při vyšší rychlosti. Příjemná je také ochrana posádky před přímým vlivem slunce. S okenními deflektory si budete po celý rok vychutnávat nesrovnatelně tišší jízdu. Uvnitř vozidla vzduch přirozeně cirkuluje, takže můžete předcházet nepříjemnému zamlžování oken za deště a mlhy. Řidič je díky ofukům oken chráněn před nepříjemnými efekty proudění vzduchu do vozidla při otevřených předních oknech.

Deflektor přední masky

Stejně jako deflektory oken a další doplňky, jsou i deflektory předních masek vozidel dodávány na trh maloobchodním prodejcem VTVauto. Deflektor přední masky slouží jako ochrana proti odlétávajícím kamínkům, usměrňují proudění vzduchu a snižují znečištění čelního skla. Deflektory jsou tvarovány na přední část kapoty a instalují se nalepením.