Funkcí záložních zdrojů je nahradit elektrický proud, jakmile dojde k výpadku proudu či jiným poruchám v elektrické síti. Záložní zdroje UPS slouží především pro ochranu používaných zařízení a neuložených dat. Používány jsou v domácnostech, firmách i průmyslu, například pro počítače, oběhová čerpadla, výrobní linky a jiná zařízení.

Typy záložních zdrojů

Při výběru vhodného záložního zdroje je třeba se orientovat podle typu záložního zdroje. Záložní zdroje UPS lze rozdělit na tři základní druhy, které se od sebe značně liší:

  • Off-line záložní zdroje

Jedná se o nejjednodušší a nejlevnější variantu záložního zdroje, který je používán pro menší výkony. Při výpadku proudu se rychle zapne měnič, jenž vyrábí střídavý proud. Některé druhy si poradí i s přepětím a podpětím. Při dlouhodobém poklesu však hrozí rychlé vybití akumulátoru. Vhodné jsou zejména do domácností.

  • Line-interativ záložní zdroje

Oproti off-line záložního zdroje dokáže upravovat podpětí a přepětí pomocí zvyšování či snižování napětí bez použití energie z akumulátoru. Díky delší záložní době a stabilizaci napětí jsou vhodná pro náročnější případy, například pro ochranu výpočetní techniky.

  • On-line záložní zdroje

On-line záložní zdroje patří mezi nejdražší variantu. Tento druh záložního zdroje nepotřebuje při náběhu žádný přechodový čas, jelikož pracuje neustále. Akumulátory jsou tak dobíjeny neustále. Patří mezi nejvýkonnější typ záložního zdroje a používá se pro nejnáročnější situace. Uplatnění najde u velkých firem.

Co dále zvážit při výběru záložního zdroje?

Při výběru je třeba vzít v potaz, jaké přístroje hodláte k záložnímu zdroji připojit. Je zřejmé, že každý typ zařízení bude vhodný jiný typ záložního zdroje. Je třeba se zaměřit především na výkon UPS, dobu zálohování, kvalitu napájecí sítě apod. Rozhodujícím kritériem jistě bude také cena záložního zdroje.

S výběrem záložního zdroje vám může pomoci firma Schmachtl, která na českém trhu zastupuje předního výrobce záložních zdrojů Riello UPS.