Kuchyň je pro většinu lidí prostor, kde se pracuje, vaří a peče, a proto je důležité zde také dobře vidět. Základní osvětlení místnosti obvykle tvoří centrální svítidlo umístěné zpravidla na stropě. Může jít o stropní svítidlo, závěsné svítidlo, zapuštěné bodovky, LED panely nebo třeba některý z moderních systémů osvětlení. Nad pracovní deskou však potřebujete další svítidlo, které se postará o dostatek světla na kuchyňské lince.

Osvětlete pracovní plochu

Protože kuchyňská linka je zpravidla poměrně dlouhá, bude třeba použít několik bodovek, osvědčeným způsobem je však použití vysoce výkonného LED pásku. U LED pásku si můžete vybrat z mnoha variant, může být zavěšený, přisazený nebo zapuštěný. Ovládat jej lze na dálku, dotykem nebo klasickým vypínačem, lze jej stmívat či nastavovat barvu světla. LED pásky jsou velmi variabilní, navíc mohou mít libovolnou délku, takže snadno dodáte dostatek světla po celém pracovním prostoru. Jejich nespornou výhodou je také vysoký výkon při nízké spotřebě energie.

Nechceme mít tmu u stolu

Máme tedy základní osvětlení a nad kuchyňskou linkou rovněž, pojďme přejít k jídelnímu stolu. Někdo jej má v kuchyni, jinde je samostatná jídelna, v současné době je výrazným trendem propojovat obývací pokoje, jídelny a kuchyně do jednoho velkého vzdušného prostoru. V každém případě to ale bude chtít svítidlo nad jídelní stůl. Protože je třeba zde osvětlit konkrétní prostor, nehodí se stropní svítidla, která mají obvykle široký světelný kužel. Je mnohem praktičtější zvolit závěsné svítidlo, které soustředí světlo na stůl a do jeho přilehlého okolí. Tvar stínidla a jejich počet už je na každém. Je třeba vybírat nejen podle vkusu, ale také zařízení místnosti.

Svítidla vybírejte vždy tak, aby dohromady vytvořila k sobě ladící soustavu a příjemnou atmosféru, ve které se bude cítit skutečně doma. Nevíte-li si sami s výběrem vhodného osvětlení rady, obraťte se na Aulix, profesionálního dodavatele stylových svítidel.