„Čas strávený na rybách se do délky života smrtelníka nepočítá,“ řekl kdysi Jan Werich. Pokud by to platilo, pak by rybáři byli nejstaršími lidmi světě. Nicméně ona Werichova myšlenka má něco do sebe a asi by ji podepsal nejeden rybář.

Pod Českým rybářským svazem (ČRS) je registrováno téměř 250 000 rybářů a co vy? Nepřemýšlíte o tom, že byste rádi zkusili jít ve stopách Oty Pavla a na krásné řece Berounce nahodit pruty a lovit úhoře? Jen nevíte, jak na to? Poradíme vám.

Chcete-li se stát rybářem ČRS, pak by vaše kroky měly směřovat na některou z místních organizací (MO) ČRS, zřejmě si vyberete tu, která je nejblíže k vašemu bydlišti.

Jak postupovat dále

Tam vás funkcionáři MO seznámí se stanovami ČRS, jednacím řádem a základními pravidly MO, mezi které určitě bude patřit výše zápisného (jednorázový poplatek), výše členského příspěvku (roční poplatek), počet brigádnických hodin, případně forma a způsob náhrady při jejich neodpracování. Uvedené platí přiměřeně i pro děti a mládež.

Pokud po tomto úvodním vstupu váš zájem stát se rybářem neochabl, pak absolvujete u MO školení zájemců o první rybářský lístek (pro členy ČRS bezplatná služba) zakončené testem, jenž by měl každý nový rybář v pohodě zvládnout. Poté vám MO vydá osvědčení o absolvovaném školení, se kterým navštívíte příslušný úřad obce s rozšířenou působností, kde po vyplnění úředního tiskopisu a poplatku získáte rybářský lístek.

Pak už zbývá jen poslední krok, a tím je zakoupení povolenky k rybolovu, kterou prodávají místní organizace. Zde máte na výběr možnost různých povolenek, záleží jen na vás. Lovit můžete na revírech pstruhových či mimopstruhových, na povolenku s platností na jednom jediném revíru, nebo na revírech v rámci kraje, anebo celé ČR.

A jste u cíle. Museli jste sice přežít trošku byrokracie, ale věřte, že to stojí za to. Teď už se můžete v klidu usadit u některé z krásných, tuzemských řek či vodních nádrží, nahodit a postupně přicházet na to, že ten pan Werich měl sakra velkou pravdu…