Pokud si chcete na vaší zahradě postavit posezení, zřejmě teď máte dilema. Vybrat si altán, nebo pergolu? Tento článek vám může pomoci při rozhodování, ale konečné rozhodnutí bude pouze na vás.

Vybíráte si posezení na zahradu? Pak jste zřejmě vylučovací metodou došli ke dvěma možnostem – altánu a pergole. Která z těchto možností je ale lepší? Na to se vám pokusíme odpovědět v následujících řádcích.

Co je to altán a pergola?

Pojďme si ale nejprve říct, co je to vlastně ten altán a co pergola. Altán je zpravidla menší posezení. V mnoha případech se používá jako ozdobný přístřešek, který postavíte volně na zahradě dále od domu. Abyste jej mohli využívat i během deště, bývá taktéž zastřešen. Ze stran je ale nekrytý. Stejně jako pergola však slouží k odpočinku na zahradě.

Pergoly na terasu v posledních letech velmi získávají na oblibě. Dříve šlo o lehké stavby při stěně domu a sloužily zejména jako opora popínavým rostlinám. V dnešní době ale pergoly disponují pevnou konstrukcí i střechou. Posuvné pergoly mají střechu, s níž můžete manipulovat, jak se vám právě hodí. Během letních měsíců tak můžete dovnitř vpustit více světla a tepla. Jakmile ale začne pršet, stačí zatáhnout. Díky pergolám si zvětšíte obytný prostor a získáte i designový doplněk vašeho bydlení.

Altán, nebo pergola?

Teď ale vyvstává otázka, co je vlastně lepší. Altán, nebo pergola? Odpověď na tuto otázku rozhodně není jednoduchá a odpovědět si musí každý sám. Přece jen záleží na osobních preferencích a prostorovém uspořádání zahrady. V některých případech ale není na škodu sáhnout po obou řešeních. Jestliže máte dostatečně velkou zahradu a rádi pořádáte večírky s přáteli a rodinou, pak jsou oba typy přístřešků naprosto ideální. Oceníte je zvláště během letního období a při pořádání větších oslav.

Pokud ale chcete jít ve stopách trendů, pak vám přece jen doporučíme pergolu. Právě pergoly jsou totiž v posledních letech velice oblíbené. A není se čemu divit. Kvalitní materiál v podobě hliníku totiž může ještě více podtrhnout krásu moderní novostavby. Elegantní dřevo zase nabízí přírodní vzhled. Je jen a jen na vás, po jakém materiálu sáhnete. Ať už ale vyberete jakýkoliv materiál, rozhodně nešlápnete vedle, rozšíříte si obytný prostor a zútulníte si vaše bydlení.