Nedávno jste zapřáhli do práce aku sekačku nebo elektrickou sekačku a při zahradní práci jste zjistili, že na mnoha místech trávník vypověděl svou službu? Když je trávník z formy, nemusíte si z toho dělat těžkou hlavu. Existuje rovnou několik možností, jak ho na poškozených místech znovu dostat do kondice.

V ideálním případě je dobré najít příčiny, které za suchým, žlutým nebo lysým místem stojí. Pokud totiž nenajdete příčinu, dá se očekávat, že se podobný scénář bude v blízké budoucnosti opakovat. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Nedostatek živin (čili nulové hnojení, které by upravovalo hodnotu pH a podporovalo by růst zatravněné plochy).

  • Nedostatek světla (pokud vaši zahradu neoslňuje sluníčko, hledejte takovou výsadbu, která je určená do stínu).

  • Hromadění vody (či obecné přelévání může být také důvodem, proč trávník vypovídá svou službu).

Když vás trápí plevel a mech

Vznikl na suchém, žlutém místě plevel? Nebo snad vás trápí mech? Abyste trávník znovu navrátili do kondice, ze všeho nejdříve je třeba odstranit odumřelý plevel nebo mech. Dané místo poté pohnojte a místo pravidelně zavlažujte a starejte se o něj, abyste předcházeli růstu dalších nevítaných hostů podobného charakteru.

Když se na trávníku objevují nevzhledné kruhy

Že vás ale spíše trápí nevzhledné kruhy? Bývají zpravidla vytvořeny houbami, se kterými ale není těžké pořízení. Rychlou pomocí je okamžití hnojení prostředkem, ve kterém se nachází dostatečné množství dusičnanů. Pokud se však houby vyskytují na trávníku velice četně, je nutné, aby došlo k celkovému hloubkovému odstranění trávníku a k založení zbrusu nového.

Když je sanace zapotřebí

Pokud je trávník opravdu velice zasažen a obecně se nachází ve velmi špatném stavu, přichází na řadě sanace. Ze všeho nejdříve je nutné trávník posekat, a to nakrátko (na své sekačce zvolte nejnižší možné nastavení sečení). Proveďte vertikutaci, a to ideálně několikrát za sebou. A poté se pusťte do sázení semen a hnojení. Posledním bodem je zalévání.