Možná jste už slyšeli babské rady, jako je čištění pomocí octa, nebo jedlé sody. Možná pochybujete o tom, zda fungují. Ovšem jejich výkonnost je mnohdy vyšší než u čistidel z drogérií.

Mnoho chemických čistidel jsou pro naše zdraví a životní prostředí škodlivé. Můžou vyvolat podráždění kůže, astma a jiné problémy. Ovšem při používání čistidel, které jsou čistě přírodní, se těchto vedlejších účinků bát nemusíte. Navíc, většinu z toho budete mít určitě doma.

Domácí přírodní pomocníci při úklidu

Ocet a kyselina citrónová

Ocet dokáže odstranit nahromaděný prach, stejně jako plísně, nebo vosk. Skvěle dezinfikuje, jelikož je složen z kyselin. Pokud se bojíte zápachu z octa, nemusíte. Ta totiž za chvíli odejde. Stejně dobře funguje i citrónová šťáva, kyselina citrónová, které mají stejné účinky jako ocet.

Jedlá soda

Jedlá soda funguje jako čistící prášek, který odstraňuje zápach a bělí. Kromě toho najde své využití i v kosmetice (například jako peeling obličeje, nebo při bělení zubů).

Dalšími pomocníky při domácím úklidu jsou kromě čističů také houby. Skvělá je melaminová houba, která slouží jako nejemnější smirkový papír. Snadno tedy vyčistí každý povrch. Pozor si dejte jen na místa, která se dají lehce poškrábat. Druhou pomůckou je hadr z mikrovlákna, který dokáže zachytit veškeré nečistotou a prach, aniž by je rozvířil do okolí.

Všestranné domácí čističe

Octový roztok

Smíchejte 1 polévkovou lžíci octa s 1 šálkem vody. Pokud chcete silnější čistič, smíchejte 1 šálek octa s 1 šálkem vody.

Roztok s kyselinou citrónovou

Smíchejte 1 čajovou lžičku kyseliny citrónové s 1 šálkem vody. Pro silnější roztok smíchejte 2 a ½ lžičky kyseliny citrónové se šálkem vody.

Oba dva roztoky smíchejte a přelijte do nádoby s rozprašovačem. Můžete je používat pro jakékoliv domácí čistění dle vašich potřeb. Silné roztoky jsou skvělé na odstranění zaschlých skvrn, nebo mastného filmu.

Na okna a zrcadla

Na leštění je potřeba slabší roztok. Smíchejte proto 1 lžičku octa s 1 šálkem vody, nebo ¼ lžičky kyseliny citrónové s 1 šálkem vody. Nejdříve odstraňte nečistoty tímto roztokem a hadrem z mikrovlákna. Poté vše doleštěte pouze suchým hadrem.

Na koupelny a záchod

Na tyto povrch použijte silnější roztok, který uvádíme výše. Je jedno, zda zvolíte z octa, nebo kyseliny citrónové. Nastříkejte domácí čistit na plochu a nechte asi 10-15 minut působit. Poté místo umyjte houbou a opláchněte. Pro hloubkové čištění (například záchodové mísy) smíchejte ½ šálku kyseliny citrónové s vodou a vylijte do záchodu. Můžete přidat i ¼ – ½ šálku jedlé sody. Nechte působit alespoň hodinu, poté buď vydrhněte kartáčem, nebo spláchněte (podle potřeby).

Proti vodnímu kameni, který se často usazuje na vodovodních kohoutcích, je nejlepší ocet. Nahromaděný kámen odstraníte nejlépe tak, vezmete-li igelitový pytlík, nalijte do něj trochu octa a připevníte ho gumičkou ke kohoutku. Nechte působit přes noc.

Trápí-li vás ucpané odpady, smíchejte ½ šálku jedné sody s ½ šálkem octa a nalijte do kanalizace. Po 15 minutách propláchněte odpady horkou vodou.

Nábytek

Pokud máte doma dřevěný nábytek, prach můžete stírat vámi zvoleným domácím čističem (pouze slabý roztok). Chcete-li ale dřevěnému nábytku vrátit jeho lesk, naneste na hadřík trochu olivového oleje spolu citrónovou šťávou a dřevo vyleštěte.

Neutrácejte peníze za drahé a chemické čističe z drogérií. Mějte doma po ruce vždy tyto přísady, se kterými si připravíte přírodní a někdy i účinnější pomocníky k úklidu.